Гаранције за 272 кредита

Маријана Миљић
Гаранције за 272 кредита

Бањалука - Гарантни фонд РС у овој години планира да подржи привреднике и пољопривреднике са 272 гаранције, чија укупна вриједност износи 12,2 милиона марака.

У плану пословања Гарантног фонда за 2017. годину, који је јуче усвојила Влада РС за гаранције за гарантно-кредитне линије предвиђено је да буде утрошено 6,70 милиона, а за нове кредите 5,50 милиона КМ.

- Издавањем гаранција биће пружена подршка пласманима комерцијалних банака и других финансијских посредника из њихових властитих средстава и Инвестиционо-развојној банци РС која пласира новац путем комерцијалних банака. Подржаћемо и пласмане Фонда "Партнер" и ИФАД пројекта - наведено је у плану пословања Гарантног фонда РС.

Планом издавања гаранција за ову годину предвиђено је да са 33,46 одсто новца буду подржани пласмани комерцијалних банака и других посредника, са 36,49 одсто пласмани постојећим гарантно-кредитним линијама, а са 30,38 одсто новим гарантним линијама банака.

Министри су дали зелено свјетло на трогодишњи план пословања Гарантног фонда.

- Овим планом дефинисано је издавање гаранција за гарантно-кредитне линије у износу од 26,70 милиона КМ, док је више од десет милиона намијењено за гаранције за нове гарантне линије - саопштено је из Владе РС.

Влада је прихватила и измјене Правилника о одобравању гаранција за гарантно-кредитне линије. Измјенама је предвиђено да Надзорни одбор Гарантног фонда РС може донијети одлуку о увођењу посебне гарантно-кредитне линије ако потребу за то искажу Гарантни фонд и банка на основу уговора о сарадњи.

- Гарантни фонд РС може одобрити гаранцију у наведене сврхе максимално до половине одобреног износа кредита банке или другог финансијског посредника, али не више од износа од 300.000 КМ. Дефинисано је и да Гарантни фонд може одобрити оквирни износ гаранција према једном или групи повезаних лица - саопштено је из Владе РС.

Директор Гарантног фонда РС Радивоје Крчмар је рекао да је Влада одобрила и увођење шест нових гарантних линија за пројекте Фонда "Партнер" и ИФАД.

- Издавањем ових гаранција планирамо да подстакнемо прије свега развој воћарства, али и цјелокупне привреде. Банке су сада више заинтересоване за наше гаранције него претходних година, због чега смо усвојили и измјене Правилника о одобравању гаранција за гарантно-кредитне линије - навео је Крчмар.

Издате гаранције

Гарантни фонд је до сада издао 102 гаранције у вриједности од 25,67 милиона марака. На тај начин је Гарантни фонд подржао одобравање кредита у износу од око 80 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана