Гаранција државе стопирала кредит

Далиборка Секулић
Гаранција државе стопирала кредит

БAЊA ЛУКA - Иако је БиХ у јуну ове године окончала преговоре о давању гаранције за кредитну линију Европске банке за обнову и развој (EBRD) у износу од 50 милиона евра, као предуслов за одобравање аранжмана, тражена гаранција БиХ још увијек се чека.

У Aгенцији за осигурање депозита БиХ кажу да је прије давања поменуте гаранције потребно обавити измјену и допуну Закона о задуживању, дугу и гаранцији БиХ.

- Предуслов за гаранцију државе БиХ за одобравање стенд-бај аранжмана EBRD је измјена и допуна Закона о задуживању, дугу и гаранцији БиХ и тренутно смо у фази чекања измјене овог закона - рекао је директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић.

Кредит EBRD намијењен је Aгенцији за осигурање депозита БиХ ради повећања лимита осигурања депозита са тренутних 20.000 на планираних 50.000 марка. Рок отплате кредита је 15 година, са почетком од осме године након његовог потписивања, а БиХ мора најприје EBRD дати гаранцију отплате кредита.

Повећање висине осигураних депозита једна је од предложених мјера из надлежности Савјета министара БиХ за ублажавање глобалне економске кризе на економију БиХ, а усмјерена је ка очувању стабилности банкарског сектора.

Невјестић је рекао да би одобравање овог зајма значило додатно оснаживање Фонда за осигурање депозита и брже приближавање европском стандарду лимита осигурања.

Економисти наглашавају да ће аранжман EBRD донијети у БиХ свјеж новац који ће појачати реални скетор и вратити повјерење у банке.

БиХ се међу посљедњим земљама у окружењу, казао је предсједник секције за банкарство Удружења економиста "SWOT" Aлександар Љубоја, одлучила на подизање лимита осигурања депозита, са 20.000 на 50.000 марака.

Европска унија

Европска унија одобрила је у уторак пакет од 39 милиона евра за БиХ као одговор на финансијску кризу, а ова средства ће бити усмјерена на подршку развоју средњих и малих предузећа, инвестиције у инфраструктуру у области транспорта, те заштиту животне околине и енергетике. Директор Aгенција за осигурање депозита БиХ казао је да ће два милиона евра од поменутих 39 бити упућена Aгенцији за покривање оперативних трошкова за реализацију стенд-бај аранжмана са EBRD.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана