Г20: Потребне измјене пореских закона

Агенције
Г20: Потребне измјене пореских закона

Мексико Сити - Министри финансија Велике Британије Џорџ Озборн, Француске Пјер Московиси и Њемачке Волфганг Шојбле су на састанку Г20 у Москви покренули иницијативу за успостављање нових глобалних правила за спречавање компанија да пребацују профит из своје матичне државе како би у другој плаћали мањи порез, преносе агенције.

Озборн је истакао да глобални порески систем функционише на принципима, које је успоставила Лига држава двадесетих година прошлог вијека и да је од тада извршено само неколико промјена.

- Желимо да компаније плаћају порез по стопи успостављеној у нашим земљама, а то се не може постићи самостално - рекао је Озборн.

Московиси је нагласио да је Француска “одлучна да се бори против пореских превара, избјегавања плаћања и утаје”.

Према његовим ријечима, потребно је избјећи ситуације у којима неке компаније користе међународни и локални закон да не плаћају порез.

Генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Анхел Гурија рекао је да је неопходно промијенити законе, јер се “избјегавање двоструког опорезивања претворило у начин за двоструко неопорезивање”.

Велики број компанија, међу којима су “Амазон”, “Гугл” и “Старбакс” у протеклих неколико мјесеци су под пажњом јавности због својих пореских стратегија. “Фејсбук” се нашао међу међународним компанијама оптуженим за избјегавање пореских обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана