Г20 постаје главни за економска питања

Глас Српске
Г20 постаје главни за економска питања

ПИТСБУРГ - Група 20 најразвијенијих земаља свијета и привреда у развоју (Г20) постаје главно координационо тијело за рјешавање глобалних економских проблема, што ће бити одраз новог свјетског економског поретка у којем тржишта у развоју, као што је Кина, добијају знатно већи значај, пренијеле су у петак агенције.

Шефови држава и влада 20 најмоћнијих земаља свијета на самиту у америчком граду Питсбургу договорили су да се у Међународном монетарном фонду (ММФ) повећа гласачка моћ земаља које су већ дуже вријеме недовољно представљене у тој свјетској финансијској институцији.

Челници Г20 сложили су се да ова група убудуће добије главну улогу за координисање економске политике, што значи да постаје важнија од група Г7 и Г8 индустријализованих земаља, које су дуго доминирале свјетском привредом.

Министар финансија СAД Тимоти Гајтнер на отварању самита указао је да у Г20 постоји "јак консензус" кад је ријеч о подршци реформама, укључујући већу капитализацију банака, ограничење бонуса руководећим људима у компанијама, пооштравање регулисања хеy-фондова и трговине дериватима.

СAД су предложиле да се удио мање развијених земаља у гласачким правима ММФ-а увећа за пет одсто, на 48 процената, док се водеће западноевропске чланице Г20 залажу да пораст тог учешћа треба да буде мањи.

Г20 уводи и нове прописе за банкарску индустрију до 2012. године, како би се побољшао квалитет и висина капитала банака и онемогућила прекомјерна задуженост. Ускоро би требало да буду договорени прописи чији је циљ избјегавање понављања актуелне финансијске кризе. Договорено је и да се наставе подстицаји за економије док крај кризе не буде сигуран.

Челници Г20 слажу се да бонусе банкарима треба везати уз пословне резултате банака, како менаyери банака у губицима не би још били и награђени за лоше пословање, али се не очекује договор о ограничавању самих плата банкара.

Демонстрације

Почетак самита Г20 у Питсбургу у четвртак увече обиљежиле су демонстрације и насиље на улицама овог америчког града. Демонстранти су разбијали излоге и бацали камење на полицију, а безбједносне снаге су употријебиле сузавац и палице да би растјерале окупљене на маршу против капитализма. Демонстранти су улицама Питсбурга носили транспаренте са натписима "Нема наде за капитализам" и "Удри капитализам док је на кољенима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана