Франсоа Муније: Са Владом РС правимо ефикасније институције

Дарко Гавриловић
Франсоа Муније: Са Владом РС правимо ефикасније институције

Свака влада жели да ради за грађане, а ми желимо да им својим рјешењима тај посао олакшамо. Такав случај је и са Владом РС, која је један од најзначајнијих партнера "Мајкрософта" у БиХ.

Рекао је то у интервју за "Глас Српске" технолошки стратег у "Мајкрософту" за Европу, Блиски исток и Aфрику Франсоа Муније.

- Сваки грађанин који плаћа порез држави заузврат очекује нешто од њих, а ми смо компанија која може да понуди рјешења влади да та очекивања испуне на најбољи могући начин. Доказ за то је да велики број влада у свијету користи наше услуге - истакао је Муније.

* ГЛAС: Којим поводом сте стигли у Бањалуку?

МУНИЈЕ: Састанци са клијентима и партнерима "Мајкрософта" су готово свакодневни и на њима се углавном расправља о питањима интернет компатибилности и отворености. Разлог због којег сам у Бањалуци је састанак са представницима Владе РС, која је један од најзначајнијих клијената "Мајкрософта" у БиХ и радионица за њене представнике.

* ГЛAС: Каква су искуства "Мајкрософта" са јавним сектором и колико је значајна та сарадња?

МУНИЈЕ: Рад са клијентима из јавног сектора је један од најзначајнијих за "Мајкрософт" због неколико разлога. Ми желимо, прије свега, да будемо партнер од повјерења тако важним клијентима као што су владе у цијелом свијету. То је битно из неколико разлога, а прије свега покушавамо да помогнемо владама да се приближе грађанима путем коришћења најмодернијих технологија и нуђењем сервиса за грађане који ће олакшати њихову међусобну комуникацију. Са друге стране ми не радимо само на тај начин са владама, јер кроз низ пројеката покушавамо да унаприједимо и образовање, али и економију кроз сарадњу са младим компанијама. На ове начине у партнерству са владама директно утичемо на развој локалне активности заједнице.

* ГЛAС: Да ли сматрате да такав рад доприноси и побољшању рада институција, с обзиром на то да су наше институције за становништво прилично затворене?

МУНИЈЕ: Имамо много примјера како сарађујемо са владиним сектором да бисмо приближили њихове услуге грађанима. Један од примјера је сарадња са властима Ванкувера у Канади, гдје смо заједно урадили такозвану интерактивну страницу, која је у потпуности посвећена становницима тог града. Путем те странице они могу да коментаришу о свим проблемима и темама које се тичу града. Све податке је обезбиједио град, а ми смо се потрудили да их грађани добију на безбједан начин и да могу да их користе помоћу било којег уређаја - мобилног телефона, ај-фона, андроида... Имамо и примјер Француске гдје је већ дуже вријеме омогућено плаћање пореза за мале, средње и велике фирме путем интернета. То је један од пројеката који би сигурно повећао ефикасност рада јавне управе и у РС, а грађанима и привредницима би олакшао измиривање обавеза и омогућио им уштеде које би могли да искористе за друге пројекте.

* ГЛAС: Могу ли становници РС очекивати да као плод сарадње Владе и "Мајкрософта" добију ефикасније и приступачније институције?

МУНИЈЕ: Да. Сарадња "Мајкрософта" и Владе може да допринесе бољим услугама за грађане. На крају крајева свака влада жели да ради за грађане, а ми желимо да им својим рјешењима тај посао олакшамо. Свака влада жели да има брз и сигуран начин комуникације који је подобан, без обзира на уређаје и технологије које се користе, а "Мајкрософт" има добра рјешења која ће помоћи влади да успостави ту интеракцију на жељени начин. Сваки грађанин који плаћа порез држави заузврат очекује нешто од њих, а ми смо компанија која може да понуди рјешења влади да та очекивања испуни на најбољи могући начин. Доказ за то је да велики број влада у свијету користи наше услуге.

* ГЛAС: Шта је са приватним корисницима и колико сте фокусирани на њих?

МУНИЈЕ: Једнако нам је важно пословање и са владама и са приватним сектором. "Мајкрософт" разумије да постоје различите потребе људи из приватног сектора у односу на владу и зато имамо посебан сегмент који је базиран на њих и који им нуди рјешења која се углавном тичу ефикасности, продуктивности и смањења трошкова, односно бржег и бољег рада.

Пиратски софтвер

* ГЛAС: Како гледате на изражен проблем коришћења пиратског софтвера и како се он може искоријенити?

МУНИЈЕ: Свака иницијатива надлежних институција за смањење пиратства би добро дошла, али зависи од влада на који начин оне желе да то рјешавају. "Мајкрософт" нуди програме који се тичу смањења пиратства. Наша тежња је да радимо на едукацији корисника и да им представимо зашто је легални софтвер добар и шта губе ако користе илегални.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана