Франшизни брендови ријеткост

Тања Шикањић
Франшизни брендови ријеткост

БAЊAЛУКA - Недостатак новца и компликована бирократија највише утичу на недовољну заступљеност франшизних брендова на просторима РС.

Иако франшизинг има све већи утицај на економије земаља у региону, у Републици Српској је тај концепт пословања тек у повоју.

Како наводе у надлежним институцијама, за куповину франшизе корисницима је потребан велики капитал, што је једна од кључних препрека, као и огромна папирологија.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић потврдио је да у Српској узимање франшиза још није заживјело као у региону, гдје се, како каже, све више привредника одлучује за куповину франшиза.

- Франшизинг је такав облик пословања гдје прималац франшизе преузима сва правила пословања и искуства постојећег бренда, односно даваоца франшизе у области пословања, што му обезбјеђује сигурнији успјех него када се покреће потпуно нови посао - објаснио је Благојевић.

Он додаје да Привредна комора РС у идућем периоду планира оснивање франшизног центра како би се побољшале могућности за већу заступљеност таквог концепта пословања.

О франшизингу као облику маркетинга или дистрибуције у којем давалац франшизе уступа примаоцу право коришћења свог имена под одређеним условима још се не зна довољно на домаћим просторима, што потврђује податак да нити једна институција у БиХ не располаже евиденцијама о броју франшизних брендова који послују на домаћим просторима.

Директор јединог франшизног центра у БиХ који се налази у Витезу, Габриела Квасина, истиче да страних франшизних брендова у БиХ има веома мало те као основни разлог наводи бирократију.

- Да би неки франшизни бренд на овим просторима отворио било какву пословницу или фирму, потребно је да поднесе огромну папирологију, због чега се најчешће одустаје од тог посла - сматра Квасина.

Она је истакла да је у области текстила франшизинг у БиХ најзаступљенији, те да се у тој области у 95 одсто случајева од корисника тражи улаз у франшизу, односно да практично прималац франшизе купи име и послује под стандардима матичне компаније.

Исплативост

Иако су почетне инвестиције за куповину франшизе изузетно високе, посао се у 95 одсто случајева исплати јер давалац франшизе нуди своје име, које је већ познато на тржишту, што је велика предност.

- У скоро 95 одсто случајева такви брендови опстану и обезбиједе добар профит примаоцу франшизе - објаснила је Квасина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана