Французи без превоза и горива

Глас Српске
Французи без превоза и горива

ПAРИЗ - Више од хиљаду бензинских пумпи у Француској остало је јуче без горива, а жељезничари и камионџије блокирали су више путних праваца и нафтних складишта у протесту због повећања старосне границе за одлазак пензију са 60 на 62 године.

Из Уније независних увозника нафте, која покрива 60 одсто тржишта у Француској, рекли су да је око 1.500 пумпи, од укупно 12.500 у земљи, остало без горива, јавиле су агенције.

Превозници су на позив синдиката на прилазима великим градовима успорили саобраћај, а пред Паризом и Лилом створени су километарски застоји.

У Тулузу и Сент Етјену штрајкачи су на неколико сати заузели депое јавног превоза и спријечили аутобуски и трамвајски саобраћај.

Штрајк синдиката јуче је подржало око три милиона Француза.

- Влада ће учинити све што је потребно да се спријечи несташица горива - рекао је Француски премијер Франсоа Фијон.

Средњошколци, који су се придружили протестима против реформе пензија палили су гуме и постављали блокаде испред школа у центру и предграђу Париза.

За данас је најављен нови талас протеста широм Француске, дан прије заказаног гласања о новом закону о пензионој реформи у француском Сенату. У штрајк су позвани и радници у енергетици, пошти и малопродаји, те запослени у "Евротунелу".

- Ова седмица ће бити преломна за Саркозијев план реформе пензијског система - предвиђају аналитичари.

Еуростар

На хиљаде путника јуче је погођено штрајком белгијских жељезничара у оквиру брзе европске жељезнице "Еуростар". Отказане су бројне линије "Еуростара" које повезују Брисел са Лондоном, Aмстердамом и Келном. Белгијски жељезничари противе се намјери њемачког предузећа "Дојче бан" да се укључи у жељезнички саобраћај "Еуростара" тунелом испод Ламанша, за шта сада искључиво право има оператер из Белгије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана