“Француски модел” за јефтиније гориво

Агенције
“Француски модел” за јефтиније гориво

Београд - Нафтна индустрија Србије може размислити о “француском моделу” за појефтињење горива, који подразумијева да се и држава и нафтне компаније подједнако одрекну једног дијела своје добити, преносе агенције.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је новинарима да не зна да ли је могуће примијенити модел из Француске за појефтињење горива, али да се о томе може размислити.

Он је рекао да су цијене горива у Србији ниже од просјечних у региону и да ће ова компанија, која је у већинском руском власништву, урадити све што може да те цијене буду најповољније у региону.

- Цијене евродизела и бензина ниже су од просјечних у региону, а јефтиније је само у Македонији, јер је у тој земљи акциза на нафтне деривате 50 одсто нижа него у Србији - додао је Кравченко.

Кравченко је рекао да НИС има удио од 35 одсто у малопродаји горива у Србији и да постоји пуно простора за разговоре о цијени горива са свим “играчима” на тржишту и државом.

- НИС при одређивању цијене горива поштује тржишна правила, али и социјалну одговорност - додао је Кравченко.

Он је рекао да је предуслов за прихватљиве цијене на тржишту слободно формирање цијена и да се не промијене правила на тржишту нафтних деривата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана