Француска добија дио Јужног тока

Глас Српске
Француска добија дио Јужног тока

ПAРИЗ, МОСКВA - Електроенергетска компанија "ЕДФ" ускоро би могла да оконча преговоре о учешћу у планираном руском гасоводу према Европи "Јужни ток", објавила је московска штампа, пренијеле су агенције.

Руски медији пренијели су извор из руске владе који је казао да ће руски гасни монопол "Гаспром" и француски "ЕДФ" ускоро потписати меморандум о сарадњи, чији је нацрт, према његовим ријечима, завршен још прије седам дана.

Према том споразуму, "ЕДФ" ће добити више од десет одсто удјела у руско-италијанском пројекту "Јужни ток". Осим тога, "ЕДФ" би учешће у "Јужном току" требало да добије у замјену за дугорочни споразум о снабдијевању гасом његових електрана путем тог гасовода.

Споразум би, наводи непознати извор, могао да буде потписан до краја мјесеца, када извршни директор "Гаспрома" Aлексеј Милер посјети Француску.

"Јужни ток", у којем је италијанска енергетска група "ЕНИ" главни партнер "Гаспрома", ићи ће од Русије по дну Црног мора до Бугарске, гдје ће један његов крак ићи према сјеверозападу преко Србије до Aустрије, а други јужно до Италије и Грчке.

Пројект се сматра конкуренцијом пројекту гасовода "Набуко" који води Европска унија, а којим се гас планира довести из Каспијског мора према Европи, преко Турске, Грчке, Бугарске, Румуније и Мађарске.

Вијест о учествовању компаније "ЕДФ" у пројекту "Јужни ток" објављена је након што је француски премијер Фрасоа Филон посјетио Русију, гдје је с руским премијером Владимиром Путином разговарао о учешћу Француске у "Јужном току" и гасном пројекту "Сјеверни ток".

Сјеверни ток

Француска енергетска група "ГДФ Суец" тренутно разматра могућност учешћа у гасоводу "Сјеверни ток", у којем су се њемачке групе "БAСФ" и "ЕОН" удружиле са "Гаспромом" како би изградили везу од Русије према Њемачкој, кроз дно Балтичког мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана