Франак све ближе евру

Тања Шикањић
Франак све ближе евру

БAЊAЛУКA - Поновни скок швајцарског франка на рекордну вриједност од 1,86 КМ (0,96 евра) бацио је у очај кориснике кредита у тој валути у БиХ, чије се рате кредита за станове и аутомобиле повећавају из дана у дан.

Франак се по вриједности готово изједначио са евром, због чега и послије неколико година отплате кредита дужници данас банкама дугују на десетине хиљада марака више него када су узели зајам.

Ипак, економски експерти предвиђају да ће идућих дана швајцарски франак почети да слаби јер је Швајцарска централна банка почела у промет да убацује нове количине франака како би смањила прецијењеност своје валуте у односу на долар и евро.

Иако становници Српске имају могућност да изврше конверзију кредита из франка у евро, сада им се то не би исплатило јер, осим тога што би се дуг обрачунао по садашњем курсу франка, и процедура у вези са пребацивањем кредита у евро је, како истичу дужници, скупа и компликована.

- Подигао сам кредит у Хипо Aлпе Aдрија банци прије четири године у износу од 200.000 марака везан за ЦХФ и за протекле четири године сам банци вратио скоро 130.000 КМ, а банка ми данас потражује главницу од 240.000КМ. Значи, послије враћених 130.000 КМ ја сам им дужан 40.000 више него када сам се задужио - прича један од огорчених дужника у CHF-у.

Истиче да је процедура конверзије кредита веома компликована јер је потребна комплетна нова документација.

- Потребне су нове процјене некретнина које због пада вриједности на тржишту више не вриједе колико су некад вриједиле, значи морао би обезбиједити додатну гаранцију, ново укњижавање хипотеке, што више не ради суд него нотари и много више кошта него некад, а ту је и низ других трошкова које би морао платити - истакао је наш саговорник и додао да је због тих разлога конверзија неприхватљива.

Франак је у протеклу годину ојачао 31 одсто према евру, одражавајући страх улагача од ескалације дужничке кризе у еврозони.

Економски стручњак Никола Aлтипармаков је истакао да је једна од могућих мјера и механизама којим би се корисници стамбених кредита индексираних у швајцарским францима заштитили привремено фиксирање курса које је до 2015. године уведено у Мађарској.

То је, према ријечима Aлтипармакова, примјер лоше политике јер је један од основних принципа у економији да економски актери који на себе преузимају ризике морају да сносе и његове користи и његове губитке.

Ликвидност

Вицегувернер Швајцарске централне банке Томас Јордан јуче је најавио да ће у настојању да обузда раст франка банка знатно повећати ликвидност у францима, а није искључена ни могућност привременог везивања те валуте за евро.

Он је упозорио да, уз све што се дешава у СAД и еврозони, јак франак чини драматичном ситуацију у швајцарској привреди.

Стање на финансијским тржиштима знатно се погоршало у протеклим седмицама, рекао је он, указујући на снажна колебања курса и изражен бијег улагача у имовину коју сматрају сигурном, попут франка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана