Франак опет ојачао

Марина Чигоја
Франак опет ојачао

БAЊAЛУКA - Интервенција швајцарске Централне банке од 80 милијарди франака (89 милијарди евра) у циљу повећања ликвидности на тржишту није јуче успјела да спријечи јачање те валуте у односу на евро и долар, преносе агенције.

Вриједност франка јуче је порасла за 1,17 одсто према америчкој валути на 0,7867 франака за долар, док је према заједничкој европској валути "швајцарац" ојачао за 1,57 одсто на 1,1285 франака за евро.

- Швајцарски франак ојачао је према евру након што је тамошња Централна банка саопштила да ће проширити постојеће мјере за подстицај слабљења домаће валуте, али ипак није најавила оштрије мјере које су очекивали неки инвеститори - пренио је Ројтерс.

На свјетским валутним тржиштима франак је посљедњих дана падао, што је обрадовало дужнике у РС који су подизали кредите везане за ову валуту.

Међутим, нови скок франка поново је изазвао страх дужника да ће им рате кредита опет порасти.

Рате кредита у францима, усљед раста ове валуте у протеклом периоду скоро су удвостручене, а многи корисници кредита у "швајцарцима", данас, послије двије године отплате, дугују банкама више него што су подигли. 

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица истакао је да јачање франка узрокују проблеми у националним привредама и да се у идућем периоду тешко може очекивати значајнији пад ове валуте.

- Прави проблеми су унутар појединих земаља, али се изражавају на спољњем плану. Мислим да неће доћи ни до значајнијег пада, с обзиром на то да земље еврозоне и СAД биљеже слабије економске резултате него што се то очекивало - нагласио је Вукмирца.

Према подацима Централне банке БиХ, у посљедњој години франак је у односу на конвертибилну марку ојачао 32,9 одсто или за 46 фенинга, а у поређењу са курсом на крају 2010. године за 19,4 одсто или 30 фенинга.

Према подацима агенција за банкарство РС и ФБиХ, правна и физичка лица у БиХ су подигла укупно 672,7 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима, од чега у Српској 268,7 милиона КМ, а у ФБиХ 404 милиона КМ.

Хрватска

На састанку банкара у Хрватској са премијером Јадранком Косор договорено је фиксирање курса швајцарског франка на 5,8 куна, док ће на разлику курса бити обрачунавана камата од 3,95 одсто.

- Ово је максимум што смо могли учинити - рекла је Косор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана