Франак не опада власти БиХ не реагују

Тања Шијањић
Франак не опада власти БиХ не реагују

БAЊAЛУКA - Вриједност швајцарског франка у БиХ ни јуче није опала и његов средњи курс и даље износи рекордних 1,77 марака, док је према другим валутама порасла упркос најави Швајцарске централне банке да ће предузети све потребне мјере како би обуздала раст франка.

Економски стручњаци због тога упозоравају да би надлежне институције у БиХ требало што прије да предузму одређене мјере како би се заштитили људи који су се код банака задужили у швајцарским францима те су им усљед сталног раста вриједности ове валуте драстично повећане рате кредита.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да БиХ, за разлику од Хрватске, која је већ усвојила мјере којима ограничава раст рате кредита, још не чини ништа како би се спријечиле негативне посљедице раста франка на финансијском тржишту.

- Власти БиХ заиста не чине ништа како би ријешили проблем са којим се суочавају лица која су се задужила у францима. С друге стране, финансијске институције би требало свима онима који су се задужили у овој валути да пролонгирају отплату кредита или смање каматну стопу или замрзну онај дио који се односи на повећање валуте, као што је урадила Хрватска - објаснио је Хасић.

Он је додао да су становници и привредници у БиХ узели кредите у францима у износу од око 100 милиона КМ.

- Да се ради само о пет кредита, требало би интервенисати јер се људи који враћају ове кредита из дана у дан налазе у све тежој позицији - истакао је Хасић.

Влада Хрватске, која је недавно увела и могућност репрограма дуга, одлучила је да помогне својим грађанима тако што ће од банака тражити да се рата стамбених кредита у швајцарским францима фиксира по курсу од 5,8 куна или мање, а биће предложене и измјене закона којима би се каматне стопе могле смањивати и испод четири одсто.
Послије саопштења Швајцарске централне банке франак је одмах пао за 2,1 одсто у односу на евро и око један одсто у односу на долар, међутим, аналитичари ту интервенцију коментаришу као корак који ће имати више психолошки ефекат од стварног.

Надлежност

Влада Српске нема механизме којима може утицати на увођење мјера којим би се ограничиле негативне посљедице раста франка на домаћем финансијском тржишту, а ове мјере је могуће усвојити искључиво на нивоу БиХ, односно на приједлог Савјета министара БиХ Централној банци БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана