Франак коначно почео да пада

Тања Шикањић
Франак коначно почео да пада

БAЊAЛУКA - На међународном валутном тржишту у петак је вриједност франка снажно пала у односу на евро и долар, због чега је "швајцарац" ослабио и према валути БиХ, те је његов средњи курс износио 1,78 КМ.

Пад курса франка добра је вијест за кориснике стамбених кредита везаних уз "швајцарац", којима ће се рата, уколико се овај тренд настави, коначно почети смањивати.

Само за првих десет дана овог мјесеца, средњи курс франка је у односу на марку ојачао за 9,2 одсто или за 16 фенинга.

Швајцарски франак би током сљедећих дана требало да настави да слаби, јер је Швајцарска централна банка почела да у промет убацује нове количине франака како би смањила прецијењеност своје валуте у односу на долар и евро.
Према подацима Централне банке БиХ, у посљедњој години франак је у односу на конвертибилну марку био ојачао 32,9 одсто или за 46 фенинга, а у поређењу са курсом на крају 2010. године за 19,4 одсто или 30 фенинга.

Централна банка Швајцарске најавила је протекле седмице да у промет убацује нове количине франака тако што ће подићи дозвољена прекорачења кредитних линија у комерцијалном банкама са 80 милијарди франака на 120 милијарди франака.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић истакао је да, иако је вриједност франка у петак пала, веома је тешко прогнозирати да ли ће се овај позитиван тренд наставити.

- То је врло позитиван показатељ. Због актуелних проблема са којима су суочени СAД и еврозона, потражња за франком је изузетно велика, тако да је свака интервенција Швајцарске народне банке од великог значаја - истакао је Мишић. 

Он је, међутим, истакао да је веома тешко давати било какве процјене кретања валуте на глобалној сцени у идућем периоду.

Пословне банке у Хрватској са Владом и Народном банком постигле су договор о рјешењу проблема за кориснике кредита у швајцарским францима, које подразумијева смањивање камата на кредите у "швајцарцима", увођење пореза за банке на активу за кредите и увођење критеријума за помоћ угроженим дужницима.

Дужници

Правна и физичка лица у БиХ подигла су укупно 672,7 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима, од чега у Српској 268,7 милиона КМ, а у ФБиХ 404 милиона КМ. Грађани су се одлучивали на овај корак јер су биле повољније каматне стопе него код кредита у еврима, али због раста франка, који се по вриједности готово изједначио са евром, рате дужницима су се удвостручиле. Многи данас, на примјер, послије двије године отплате дугују банкама хиљаде евра више него што су узели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана