Франак дивља, рате све веће

Тања Шикањић
Франак дивља, рате све веће

БAЊAЛУКA - Иако је Швајцарска национална банка (СНБ) објавила јуче да убацује нове суме швајцарских франака на тржиште да би сузбила "огромну прецијењеност" своје валуте у односу на долар и евро, средњи курс франка је јуче поново порастао на 1,84 КМ.

Упркос непрестаном расту франка, надлежне институције у БиХ још увијек нису приступиле увођењу било каквих мјера како би се обуздао вртоглави раст рата кредита задужених у "швајцарцима".

Док је вриједност франака из дана у дан све већа, у агенцијама за банкарство РС и ФБиХ су истакли да још увијек разматрају све потенцијалне мјере које би се у идућем периоду могле увести.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић је истакао да све прогнозе показују да би франак могао да расте до курса евра, односно да дође до изједначавања.

- Франак је "подивљао" због проблема у Aмерици и еврозони и све док се стање на овим финансијским тржиштима не побољша, ова валута ће представљати посљедње уточиште за инвеститоре - истакао је Мишић.

Он је додао да би надлежне институције у БиХ, одређеним мјерама могле само да одгоде проблем који се односи на отплату кредита задужених у швајцарцима.

- Становници могу извршити конверзију кредита из франака у евро, али сада то нико не жели, јер се људи надају да би вриједност швајцарске валуте могла почети да пада - истакао је Мишић.

У Централној банци БиХ су подсјетили да су становници, који су склапали уговоре за овакве кредите данас у незахвалној позицији, јер су прихватили курсни ризик који је увијек присутан, односно ризик од раста или падања.

- Од 2006. до 2008. године CHF је падао у односу на евро и у том периоду је клијентима, односно, корисницима кредита било повољно кретање, а рата се смањивала. Међутим, од 2008. године када је франак почео расти, повећале су се и обавезе дужника - навели су у ЦБ БиХ.

Швајцарски франак, као и јапански јен, добијају на вриједности јер им расте статус сигурних уточишта за улагања с обзиром на невоље кроз које пролазе долар, због неизвјесних изгледа америчке привреде и евро, због европске дужничке кризе.

Евро је у уторак имао рекордно ниску вриједност у односу на швајцарски франак, па се валута 17 земаља еврозоне готово изједначила са швајцарском и вриједјела 1,0479 франака.

И амерички долар се спустио на рекордно низак ниво у односу на "швајцарац" и вриједио је 0,7362 франка.

Задуженост

Од укупног износа одобрених кредита у БиХ, укупно је пласирано око 690 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима.

Према подацима агенција за банкарство РС и ФБиХ, правна и физичка лица у БиХ су подигла укупно 672,7 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима, од чега у Српској 268,7 милиона КМ, а у ФБиХ 404 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана