"Forward" конференција у Бањалуци окупила експерте из региона и свијета: Дигитална трансформација је начин размишљања

Милијана Латиновић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Дигитална трансформација је начин размишљања, а не само пословања, велики изазов али и рјешење за функционисање свих сегмената у друштву, истакнуто је на отварању треће "Forward" конференције која је у Бањалуци окупила десетине експерата из региона и свијета.

Част да данас отвори конференцију у Музеју савремене умјетности Републике Српске припала је министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђану Рајчевићу који је том приликом истакао да ће у два дана конференције тридесетак домаћих и иностраних експерата покушати да одговоре на питања како се припремити и како започети успјешну дигиталну трансформацију.

- У фокусу овог првог дана је тема како дигитална економија утиче на развој привреде. Осврнућемо се и на могућности наших компанија и привредног сектора и пружити им значајну подршку у креирању дигиталних рјешења - истакао је Рајчевић додавши да ће присутни имати прилику да слушају госте из Холандије, Аустрије и других земаља који ће подијелити искуства о томе како дигиталне технологије помажу трансформацији пословних процеса у њиховим  земљама.

- Пред нама је мноштво добрих и занимљивих тема те сјајни говорници- поручио је Рајчевић и нагласио да ће током конференције бити ријечи и о научнотехнолошким парковима шро је посебно значајно имајући у виду чињеницу да се и у Бањалуци оснива први научнотехнолошки парк.

Конференцију су организовали Министарство и Иновациони центар Бањалука (ИЦБЛ), а директр ИЦБЛ-а Драго Гверић рекао је да је дигитална трансформација тема која је заокупила планету и којом се баве све економије.

- Иза нас су одређени резултати о којима ћемо говорити, као и о трендовима који су пред нама. Осим на научнотехнолошке паркове, током ова два дана ставићемо фокус и на дигиталне иновационе хабове као центре који су у експанзији у Европи и који за сврху имају да подрже и унаприједе пословање, продуктивност и конкурентност свих производа који се базирају на дигиталним технологијама – истакао је Гверић.

Нагласио је да је дигитална трансформација тренд који је незаобилазан у свијету са којим и Република Српска хвата корак да би и наш систем и компаније постали конкурентнији.

- План је да конференцију сутра завршимо са веома практичним панелом гдје ће и привредни сектор али и грађани моћи да чују које сервисе тренутно можемо да користимо, који сервиси и дигитални алати ће бити актуелни у наредном периоду и како изгледају трендови са којима ћемо се сусретати у наредном периоду – казао је Гверић.

Прва "Forward" конференција одржана је у децембру 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана