Форум Кран Монтана у Сарајеву: Потребан одржив енергетски сектор

Глас Српске
Форум Кран Монтана у Сарајеву: Потребан одржив енергетски сектор

СAРAЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изјавио је јуче у Сарајеву да два кључна циља - реформа и интеграција нуде најбоље могућности за изградњу одрживог, поузданог и ефикасног енергетског сектора, који може да подржи енергетски, али и економски развој у државама југоисточне Европе.

- Међутим, у успостављању стабилних енергетских система земље региона суочавају се са изазовима као што су успостављање адекватних политика, реформе енергетског тржишта, енергетска ефикасност и друго - рекао је Зиројевић, који је предсједавао пленарном сесијом на Кран Монтана форуму о теми "Југоисточна Европа: енергетски изазови".

Нагласио је да између земаља југоисточне Европе постоје значајне разлике по питању расположивих енергетских извора, домаће производње енергије и степена зависности о увозу.

- У том контексту, земље тог региона могу и имају значајну корист од сарадње - истакао је Зиројевић.

Нагласио је да је регион југоисточне Европе на путу обнове и модернизације својих енергетских система.

Истакао је да више студија показује да је значајан проценат становништва у региону изложен "енергетском сиромаштву", односно немају приступ довољним услугама у сектору енергије.

- Пракса постојања унакрсних субвенција или субвенција за све потрошаче треба да буде замијењена циљаном подршком или субвенцијама за социјално угрожене потрошаче - сматра он.

Нагласио је да би до 2030. године потражња за енергијом могла да порасте за 50 до 60 одсто.

На сесији о телекомуникацијама на Кран Монтана форуму закључено је да је телеком сектор једна од боље развијених привредних грана у БиХ. Представници "Телекома Српске", "БХ телекома" и ХТ "Еронета" истакли ријешеност ових компанија да прате савремена кретања на области телекомуникација, али и спремност да прихвате нове конкуренте.

Директор "Телекома Српске" Предраг Ћулибрк нагласио је да се у наредном периоду може очекивати пад коришћења фиксне телефоније и пораст коришћења нових Интернет услуга.

Током сесије Кран Монтана форума посвећеној транспорту и инфраструктури наглашено је да је аутопут на коридору 5ц највећи развојни пројекат у БиХ, а дионица коју је најтеже изградити пролази кроз ФБиХ.

- Према идејном пројекту, 58 одсто трасе је отворен пут, 11 одсто чине мостови, а 30 одсто тунели, због чега је ријеч о тешко изводљивим радовима, који не могу бити финансирани само из једног извора - рекао је директор Дирекције путева ФБиХ Ердал Трхуљ.

Према његовим ријечима, извори финансирања могли би да буду средства од акциза на нафтне деривате, друмарине, буyет ФБиХ, кредити међународних финансијских институција, те партнерство јавног и приватног сектора.

Министар саобраћаја и комуникација ФБиХ Наил Шећкановић нагласио је да је жељезничка инфраструктура у ФБиХ током протеклог рата претрпјела штету већу од милијарду евра.

Истакао је да се опоравак сектора обавља успјешно, захваљујући међународној помоћи. Додао је да су у току тендери за пројекат - "Обнова жељезница у БиХ 2" вриједан око 200 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана