Формирање развојног фонда под велом тајне

М. Ч.
Формирање развојног фонда под велом тајне

Бањалука - Управни одбор Централне банке (ЦБ) БиХ одржао је у петак у Бањалуци редовну сједницу на којој су разматрана питања о пословању банке.

Из ЦБ је саопштено да су гувернер Сенад Софтић и новоименовани чланови Управног одбора разговарали са новоименованим директором Главне банке РС ЦБ БиХ у Бањалуци Милицом Лакић и запосленима о пословању и пословним процесима. На овој сједници требало је да буде разматрана и иницијатива Одбора за инвестиције БиХ за формирање инвестиционо-развојног фонда, који би управљао вишком девизних резерви, али у ЦБ нису жељели да кажу да ли је о томе било ријечи и шта је одлучено.

- Добићете саопштење за јавност - рекао је члан УО Триво Маринковић.

Остали чланови Љубиша Владушић, Анкица Колобарић и Кемал Козарић нису одговарали на телефонске позиве. Представници СНСД-а у институцијама БиХ раније су упозорили да Одбор за инвестиције намјерава да институцијама БиХ преусмјери велики износ новца од вишка девизних резерви, који би требало да припадне ентитетима као оснивачима ЦБ. Бивши чланови Управног одбора ЦБ упозорили су такође да би формирање инвестиционо-развојног фонда значило не само пренос надлежности, него и контролу над око 300 милиона марака, колико је обично слободно у вишку резерви.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана