Формирање цијена заштићено законом

Марина Чигоја
Формирање цијена заштићено законом

БAЊA ЛУКA - Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак Закон о регулисању цијена, којим се уређују начин и услови формирања цијена производа и услуга, контрола и праћење цијена од надлежних органа на тржишту РС, те мјере непосредне контроле цијена у случају значајнијих поремећаја на тржишту.

Помоћник министра за трговину и туризам РС Душанка Тегелтија истакла је да Српска до сада није имала позитиван пропис којим би на јединствен начин биле регулисане цијене, те да се овим законом потврђује принцип слободног формирања цијена, али предвиђа и могућност доношења привремених мјера контроле у случајевима поремећаја на тржишту.

- На највећи број предузећа неће утицати рјешења предложена у Закону, па самим тим његова примјена поменутог неће изазвати додатне трошкове привреди или грађанима - истакла је Тегелтија.

Законом је прописано да се цијене формирају слободно, осим за производе и услуге за које је посебним прописом утврђен другачији начин. Привредним субјектима није допуштено договарање о цијенама, подјела тржишта и нарушавање конкуренције, пише у образложењу закона.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић рекао је да ће овај закон, ако се буде спроводио, унијети позитивне помаке на тржиште РС.

- Очекујемо да ће се овај закон заиста и спроводити јер он је и те како био потребан. Цијене финалних производа као што су хљеб, млијеко, бензин често су предмет различитих калкулација. Рецимо, пшеница појефтињује, али цијена хљеба остаје иста. Слична ситуација је и са горивом, ако сирова нафта појефтини власници бензинских пумпи цијене горива снизе тек за неколико фенинга. Дакле, ако цијена сировина пада, по аутоматизму би требало да падају и производи онолико колико та сировина учествује у производу, а то до сада није био случај - истакао је Бошковић.

Секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства у Привредној комори РС Драгана Шобот каже да овај закон не би требало да задире у принцип слободног формирања цијена и да он треба да се користи само у случајевима монопола.

Законом је дефинисана контрола цијена коју обавља Министарство трговине и туризма РС, а у случају значајних поремећаја на тржишту, Министарство ће предложити Влади РС доношење мјера контроле цијена ради заштите животног стандарда становништва.

Казне

Новим Законом о регулисању цијена предвиђена је казна од 3.000 до 5.000 марака ако цијена робе није видно истакнута и ако правно лице не достави обавјештење о цијенама, док ће казну од 10.000 до 20.000 марака платити правно лице ако је формирало цијену производа или услуге на коју није дата сагласност надлежног органа или ако производе и услуге продаје по цијенама које су изнад нивоа цијена које су одређене посебним актом Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана