Фордови радници први пут у штрајку од 1978.

Index.hr
Фордови радници први пут у штрајку од 1978.

Лондон - Произвођач аутомобила Форд по први пут је након седамдесетих година прошлог вијека суочен с могућношћу штрајка својих радника у Великој Британији.

Наиме, велики синдикат Јунит, који окупља 2500 запосленика Форда, обавијестио је компанију како ће међу својим члановима провести гласање о покретању синдикалне акције, односно штрајка, уколико се не испуне њихови увјети.

Боље речено, уколико Форд не одустане од својих планова да затвори свој постојећи мировински фонд за новопридошле раднике, али и плана о смањењу почетне плате.

“Форд је суочен с могућношћу првог штрајка још од седамдесетих година. Јунит неће остати по страни и скрштених руку гледати како Форд својом новом шемом плата и пензија међу нама ствара раднике другог реда. Сугеришемо Форду да се врати за преговарачки сто уколико жели избјећи спор с нама”, казао је представнике синдиката Јунит Роџер Мадисон, преноси Гуардиан.

Стиже “прољеће незадовољства”?

Форд у Великој Британији запошљава око 15.000 људи, а његови запосленици су задњи пут ишли у штрајк давне 1978. године када је дошло до спора радника и компаније о висини плата.

Запосленици Форда тада су покренули тренд који је исте године резултирао низом сличних радничких штрајкова, због чега је тај период касније постао познат као “зима незадовољства”.

С обзиром на то да је Британија данас и службено објавила како се налази у рецесији с двоструким дном, а већ неко вријеме муку мучи са штрајком камионџија, постоји могућност како Великој Британији слиједи “прољеће незадовољства”.

Форд ипак није декларативно одбио захтјеве својих радника, већ је објавио да је спреман и вољан преговарати с Јунит-ом.

“Форд већ неко вријеме с представницима синдиката жели разговарати о финанцијским изазовима наших бенефицираних мировинских фондова, који су у значајном дефициту. Око 80 пости компанија у приватном сектору већ је затворило своје постојеће бенефициране мировинске фондове за нове запосленике. Форд нема намјеру повлаштени мировински фонд затворити за постојеће чланове и кориснике”, поручили су из Фонда.

Хоће ли се радници задовољити тим одговором или ће свеједно покренути синдикалну акцију бит ће познато након интерног гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана