“Форбс”: Путин најутицајнија фигура на свјетском тржишту

Агенције
“Форбс”: Путин најутицајнија фигура на свјетском тржишту

Вашингтон - Амерички лист “Форбс” прогласио је предсједника Руске Федерације Владимира Путина за најутицајнију фигуру на свјетском тржишту нафте и гаса, преносе агенције.

“Гаспром” је, према “Форбсу”, друга највећа гасна компанија свијета.

Експерти ипак упозоравају да растућа конкуренција на тржишту “плавог горива” може озбиљно да пољуља позиције руског гасног монополисте и да “Гаспром” мора озбиљно да промијени своју маркетиншку политику.

Прва и највећа гасна компанија, према “Форбсу”, јесте саудијски “Сауди Арамко”, али је Путин ипак прва фигура на гасном тржишту јер је осим “Гаспрома” на листи највећих копанија и “Росњефт” - на 15 мјесту.

Русија је доминантни фактор на свјетском тржишту нафте и гаса, а Путин као човјек који се налази на челу земље заслужује посебну пажњу - сматрају експерти.

Многи оцјењују да је велику улогу приликом избора одиграла харизма руског предсједника, јер су се на нафтном и гасном олимпу могли наћи и емир Катара и краљ Саудијске Арабије.

У Русији ипак сматрају да испоручиоци нафте и гаса треба да мисле не о садашњем статусу него о томе како да сачувају позиције на свјетском енергетском тржишту.

Експерти истичу нагло јачање конкуренције управо у сегменту “плавог горива”.

Тржиште се мијења, неки експерти говоре чак о револуцији гаса из шкриљаца.

Истина, за сада се он не производи у тако великој количини, а цијена производње је висока.

То је тема за спекулације.

Тако су на карту гаса из шкриљаца активно одиграли саговорници “Гаспрома” у току преговора о ревидирању дугорочних уговора.

Експерти сматрају да ће ускоро “Гаспром” морати да планира улагање капитала у условима кратких уговора и цијена које се динамично мијењају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана