“Форбс”: Меркелова најмоћнија жена на свијету

Агенције
“Форбс”: Меркелова најмоћнија жена на свијету

Вашингтон - Њемачки канцелар Aнгела Меркел поново је прва на листи најмоћнијих жена на свијету америчког магазина “Форбс” и то другу годину заредом.

За њом слиједи амерички државни секретар Хилари Клинтон, а предсједник Бразила Дилма Русеф је на трећем мјесту, тако да прве три позиције нису промијењене у односу на прошлу годину, преносе агенције.

На “Форбсовој” листи се, између осталих, налазе жене из области политике, забаве, технологије, као и непрофитних организација.

Рангиране су на основу њиховог утицаја, обима новца који зарађују или контролишу, као и присутности у медијима.

- Ове моћне жене утицајне су на веома различите начине у име веома различитих циљева, и све на неки начин утичу на глобалну заједницу - рекла је предсједник и издавач “Форбс вумена” Мојра Форбс.

Магазин је нагласио одлучност њемачке канцеларке да сачува Европску унију, као и њен утицај на актуелну дужничку кризу у еврозони.

Клинтонова је заслужила похвале због начина на који се бори са кризама, рецимо оном када је групација “Викиликс” објавила низ тајних дипломатских депеша.

“Форбс” наводи да је предсједница Бразила високо рангирана због њеног лидерства у осмој по величини свјетској привреди, као и због популарности у својој земљи.

Међу првих пет најмоћнијих жена налазе се и Мелинда Гејтс, сувласница Фондације “Мелинда и Бил Гејтс” и супруга суоснивача “Мајкрософта” Била Гејтса, као и Џил Ејбрамсон, главни уредник “Њујорк тајмса”.

Соња Ганди, предсједник индијске Конгресне партије, налази се на шестом мјесту, док седмо заузима прва дама СAД Мишел Обама, која је 2010. била на првом мјесту.

Кристин Лагард, директор Међународног монетарног фонда, налази се на осмом мјесту, а рангирана је на листи од њеног првог издања 2004.

У топ десет ушле су и амерички државни секретар за државну безбједност Yенет Наполитано и Шерил Сандберг, извршни директор “Фејсбука”.

На овогодишњој листи су и нека нова лица, као што су пјевачица и глумица Yенифер Лопез и милијардерка и удовица оснивача “Епла” Стива Џобса, Лорин Пауел Џобс.

Просјечна старост

На листи доминирају политичарке, пословне жене и медијске личности.

Просјечна старост 100 најмоћнијих жена из 28 земаља је 55 година, а оне заједно имају 90 милиона пратилаца на популарној друштвеној мрежи “Твитер”, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана