Форбс: Катар најбогатија држава свијета

Agencije
Форбс: Катар најбогатија држава свијета

БРИСЕЛ - Захваљујући растућим цијенама нафте и залихама гаса земља персијског залива, Катар, са 1,7 милиона становника, прва је на листи најбогатијих држава свијета, јавиле су агенције.

Катар је трећи у свијету по количинама резерви гаса, уз то је уложио огромна средства у инфраструктуру и средиште је бројних мултинационалних финансијских компанија.
Користећи податке ММФ-а за 2010. годину, према анализама бруто националног дохотка по глави становника израженог у куповној моћи у 182 земље, Форбс је саставио листу најбогатијих држава свијета.
Након Катара, чији је бруто национални доходак према паритету куповне моћи у 2010. години достигао 88 хиљада долара по глави становника, друго мјесто на листи припало је европској држави Луксембург са 81.000 долара.
Луксембург, земља од пола милиона становника, захваљујући законима строге банкарске тајне има репутацију финансијског раја.
Средиште технологије, производње и финансија на подручју тржишта Далеког истока, Сингапур, са 56.700 долара нашао се на трећем мјесту.
Слиједе земље чије се богатство заснива на природним ресурсима, првенствено нафти и гасу.

Четврто и пето мјесто дијеле Брунеји и Норвешка са 48.000 долара бруто националног дохотка по глави становника.
Уједињени Арапски Емирати су на шестом мјесту са 47.500 долара, док је Кувајт на 15. мјесту.
Најсиромашније три земље које су се нашле на самом дну листе су афричка држава Бурунди (400 долара), Либерија 386 долара и Демократска Република Конго (312 долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана