Фондови покушали да фингирају трговину

Жељка Кокот
Фондови покушали да фингирају трговину

Бањалука - Комисија за хартије од вриједности РС поништила је пренос власништва над осам акција "Жељезница РС", након што је контролом откривено да су два инвестициона фонда истовременим налогом за куповину покушала да прибаве спорне акције по фиктивној цијени.

У Комисији за хартије од вриједности РС су казали да су у поменутој трансакцији учествовала два страна инвестициона фонда међусобно повезана управљачким функцијама, која су прекршила тачку б члана 277 Закона о тржишту хартија од вриједности РС.

- Овим чланом је прописано да је забрањено дати налог за куповину или продају хартије од вриједности знајући да је дат или ће бити дат налог за продају или куповину те хартије од вриједности од истог или другог лица, а по цијени или броју који су исти или приближно исти. На тај начин се ствара привид цијене или активног трговања - истакли су у Комисији за хартије од вриједности РС, али нису жељели да откривају који су фондови покушали да манипулишу цијеном.

Спорна трансакција обављена је на Бањалучкој берзи 1. фебруара 2016. године, а обухватила је осам акција "Жељезница" по појединачној цијени од 553 КМ. Трансакција се поклопила са почетком трговања акцијама "Жељезница РС" након што је то предузеће смањило њихов број са 245.305.786 на 50.000. На тај потез "Жељезнице" су се одлучиле због покрића губитка на терет капитала чија је вриједност смањена на само 50.000 марака. То је узроковало вртоглави раст цијене акција на Бањалучкој берзи.

Комисија за хартије од вриједности РС стопирала је одмах по закључењу поменуте трансакције акцијама "Жељезница РС" процес њиховог преноса са старог на новог власника због сумње да су стечене на незаконит начин и покренула провјеру тог посла. Комисија је наложила Централном регистру хартија од вриједности да одмах блокира стицање и отуђење акција "Жељезница" на рачуну једног клијента и једном кастоди рачуну.

Из Комисије за хартије од вриједности наглашавају да спорне хартије од вриједности неће промијенити власника нити ће бити приказане у оквиру промета на Бањалучкој берзи, јер су приликом контроле утврђене неправилности.

Замрла трговина акција "Жељезница"

Подаци Бањалучке берзе показују да су након спорне трансакције продате само три акције "Жељезница РС" по појединачној цијени од 450 КМ. Та трансакција обављена је 4. фебруара, од када није било трговања акцијама "Жељезница".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана