Фојница: Aктивирање рудника након 70 година

Radio Slobodna Evropa
Фојница: Aктивирање рудника након 70 година

Фојница - Рудник злата и сребра у Баковићима код Фојнице требало би поново да буде активиран након више од 70 година, преносе агенције.

Према свим стручним анализама, на овом подручју постоје налазишта са око пет тона руде из које се добија злато и сребро, а њихова вриједност мјери се стотинама милиона долара.

У федералном Парламенту чека се усвајање закона о концесијама, након чега ће концесија бити додијељена компанији која понуди највише новца, преноси Radio Slobodna Evropa.

Цијели пројекат би допринио развоју општине Фојница, док су мјештани Баковића скептични јер не знају колико ће користи од свега тога имати мјесна заједница.

Рудник Баковићи код Фојнице једно је од најпознатијих налазишта злата и сребра у југоисточној Европи.

До 1939. године, до када је рудник био активан, из њега је извађено више од 2.000 килограма чистог злата и много више сребра.

Власти ФБиХ одлучиле су поновно да покрену експлоатацију злата и сребра из тог налазишта јер ће то, према њиховом мишљењу, допринијети развоју тога краја, као и пуњењу буџета.

- Чим смо објавили прошле године да планирамо да уђемо у један такав пројекат, било је позива из цијелог свијета - од Кине, Русије, САД, неких европских земаља, Турске - рекао је министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ Ердал Трхуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана