Фоча: Нови послови у производњи

Радмила Ђевић
Фоча: Нови послови у производњи

Фоча - Становници Фоче и сусједних општина шансу за запослење ускоро ће добити у индустријској зони Брод на Дрини у којој многа предузећа проширују производњу.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић је истакао да је прошле године запослено 80 радника и да ће тај тренд бити настављен.

- Три привредна субјекта у индустријској зони ове године планирају проширење производње и пријем радника - истакао је Ћурчић.

Предузеће "Дрвокомерц" из Теслића, које се бави производњом пелета, већ тражи 13 нових радника.

- Требају нам два инжењера електротехнике и машинства, електричар и десет производних радника. Планирамо да проширимо производњу, покренемо погон љуштења фурнира, а размишљамо и о покретању још једне производне линије која ће захтијевати и женску радну снагу - рекао је представник "Дрвокомерца" Раде Крунић.

Предузеће "Фекри" египатског бизнисмена Мухамеда Фекрија, које је прије двије године отворило фирму "ФЛ Вуд" за производњу пелета, планира да са Бироа за запошљавање у Фочи прими десет нових радника.

- Већ комплетирамо документацију да аплицирамо за десет нових радника, а пошто у плану имамо повећање капацитета, до краја године требаће нам још десетак радника - рекао је директор фирме "ФЛ Вуд" Џевад Алетић.

Број запослених у Фочи је у посљедњих годину порастао за стотину и тренутно износи 3.549, а како би тај тренд био настављен, општина ће издвојити 100.000 марака за подстицај запошљавању помоћу којих би посао добило најмање 20 нових радника у производној дјелатности.

- Ускоро ће бити дефинисан правилник о додјели подстицаја и објављен јавни позив послодавцима. Гледамо да се не поклапамо са другим пројектима и да омогућимо запослење оним категоријама које не могу путем републичких пројеката доћи до посла - рекао је Ћурчић.

Хидроелектране

Посао Фочацима донијеће и мини-хидроелектране, чија је изградња планирана на више фочанских ријека. У општини кажу да су у прошлој години покренуте двије мини-хидроцентрале, а да су за остале у току испитивања. Предвиђају да ће дугорочно ови пројекти донијети више од стотину радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана