Фискалне рачуне не издаје више од половине радњи

Маријана Миљић
Фискалне рачуне не издаје више од половине радњи

Бањалука - Дисциплина пореских обвезника у Српској је на врло ниском нивоу када је ријеч о евидентирању промета путем фискалних каса, а инспектори Пореске управе РС су у више од половине контрола обављених у склопу акције "Корак предузми, рачун узми" открили неправилности.

Инспектори Пореске управе су у оквиру најављене акције од 20. јуна до 2. јула ове године обавили 420 контрола и чак у 232 случаја утврдили неправилности. Порезници су у тим контролама издали 244 прекршајна налога на укупан износ казне од 155.100 марака и 92 пореска обвезника затворили на 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. У контролама је откривено и шест непријављених радника. Катанац је најчешће стављан на подручју које покрива Подручни центар Пореске управе РС у Источном Сарајеву, док је најбоља ситуација на територији зворничког подручног центра гдје је затворено најмање радњи.

- Подаци показују да је с правом покренута ова кампања, јер је било очигледно да је дошло до пада дисциплине пореских обвезника, што потврђује податак да је у више од половине контролисаних објеката уочена неправилност. Међутим, како превентивна кампања одмиче и како се повећава број свакодневних контрола инспектора, уочава се све мање неправилности што би могло да значи да те активности утичу на подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна и пореских обвезника у поштовању законских прописа - истакли су у Пореској управи.

Међу пореским обвезницима који не издају фискалне рачуне највише је угоститељских и трговачких радњи. Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић није одговарао на позиве, док предсједник Удружења трговаца РС Богдан Марјановић признаје да поједине трговине не издају редовно фискалне рачуне.

- Сви треба да се придржавају ове законске обавезе. Фискалне касе и олакшавају рад јер поједини имају велики промет и било би незамисливо свакодневно обављање послова без касе. Лакше је издати рачун него платили велику казну и затворити објекат на 15 дана - казао је Марјановић.

Представници потрошача савјетују грађанима да траже рачуне и када им их трговци или угоститељи не дају.

- На тај начин штите и своје интересе и свој кућни буџет. Ако не узму рачун, не могу остварити права при рекламирању производа. Поред тога, ако порески обвезник не изда фискални рачун, новац који би требало да иде у буџет обично заврши у џеповима оних код којих не би требало - каже предсједник Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине Јован Василић.

Пореска управа је најавила да ће наставити са контролама и позвала пореске обвезнике да поштују законске прописе, а грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем и-мејл адресе контактЖпорескауправарс.орг или бројева телефона истакнутих на њиховој интернет страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана