Фирму "ЈУБ" купује аустралијски "Дулукс"

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЉУБЉАНА - Фирму "ЈУБ" из Дола код Љубљане, најстаријег словеначког произвођача зидних боја, преузеће аустралијска компанија "Дулукс" за више од 191,3 милиона евра.

Уговор ће бити потписан ових дана, а ријеч је о једној од финанцијски највиших понуда за куповину неког словеначког предузећа посљедњих година, јавили су словеначки медији.

"Дулукс" је дао гаранцију да ће производња и развој фирме и убудуће остати у Словенији, што други понуђачи нису нудили, па је због тога аустријалијска фирма добила предност.

Дионичари словеначке фирме, познате у региону по линији боја "Јупол", прихватили су понуду "Дулукса" по којој ће добити 5.500 евра за дионицу, што је мање од износа колико су нудили неки други заинтересовани. Уз то, ова аустралијска компанија је пристала да задржи постојеће ЈУБ-ове робне марке, а од словеначке фирме намјерава да направи свој главни центар за пословање у Европи.

ЈУБ група запошљава око 800 радника, а производњу осим у Словенији има и у Србији. Аустралијска компанија дио је јапанске мултинационалне фирме "Нипон Пејнт Холдингс".   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана