Фирме затрпане послом, мањак шивача и кројача

Милан Вујић
Фирме затрпане послом, мањак шивача и кројача

Градишка - Текстилна индустрија у Градишци биљежи константан раст производње због чега текстилне фирме и фабрике тапацираног намјештаја потражују стотине шивача и кројача.

Послодавце мучи недостатак квалификоване радне снаге, а иако се на евиденцији градишког Завода за запошљавање налази око 300 текстилаца, не могу одговорити новим пословним задацима на иностраним тржиштима.

Директор предузећа "Прима ИСГ" Горан Марчета каже да је за успјех на кључном тржишту Европске уније, осим квалитета производа, поштовања рокова и конкурентне цијене, неопходно у континуитету проширивати производњу. Он је казао да су у посљедње двије године удвостручили број запослених.

- Тренутно запошљавамо 300 радника и у Градишци више немамо адекватне радне снаге. Због тога смо се опредијелили да инвестирамо у Приједору. Фирмама у Градишци недостаје више од 500 шивача и кројача - рекао је Марчета чија фирма већи дио производње извози у Словачку, Чешку, Њемачку и Француску.

Власник фирме "Светиславтекс" Славиша Пећанац каже да им ино-партнери обезбјеђују више посла него што могу да ураде.

- Због великог обима посла морам повећати број запослених, али сам суочен са великим проблемом у вези са квалификованом радном снагом - казао је Пећанац.

Шеф Одсјека за развојне пројекте у општини Градишка Бранкица Бркић каже да размишљају о покретању центра за преквалификацију и доквалификацију и да је та идеја наишла на подршку привредника.

- Привредници су спремни да у својим просторијама и са својим кадром едукују и доквалификују сваког ко је заинтересован да ради код њих. Ми смо спремни да подржимо те пројекте - рекла је Бркићева.

У Средњој стручној и техничкој школи у Градишци посљедња генерација текстилаца школовање је завршила прије осам година, а да ли ће бити новог уписа, зависи од анкете о заинтересованости која се спроводи међу ученицима деветог разреда. Послодавци упозоравају да ће морати да преселе производњу у друге градове уколико не буде обезбијеђено довољно радне снаге.

На евиденцији Завода за запошљавање регистрована су 282 кројача и шивача. И поред сталних огласа, они се ријетко јављају јер су пријављени искључиво због здравственог осигурања. У Заводу за запошљавање су казали да ће сви који одбију понуђено запослење или преквалификацију бити брисани из евиденције незапослених.

Добар тренд

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду у општини Градишка Љубимко Чакаљ каже да су поједина предузећа захваљујући сталном повећању броја запослених добила статус средњих, што значи да запошљавају најмање 40 радника. Чакаљ је истакао да је тренутно у привредном сектору у Градишци запослено око 6.300 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана