Фирме вјерне банкама, јавни сектор на берзи

Жељка Кокот
Фирме вјерне банкама, јавни сектор на берзи

Бањалука - Број и вриједност емисија хартија од вриједности у Српској опада, а овај модел финансирања посебно слабо користи привреда, која се радије одлучује на узимање зајмова код банака.

Стручњаци кажу да се усљед неразвијеног корпоративног управљања, нетранспарентног пословања великог броја фирми и благог пада каматних стопа на кредите које им нуде банке, предузећа тешко одлучују за емисију хартија од вриједности. С друге стране доминантну улогу у емисији хартија од вриједности има јавни сектор кроз издавање обвезница и трезорских записа.

Подаци Централног регистра хартија од вриједности показују да је у првом полугодишту обављено 17 емисија. Номинална вриједност емитованих хартија износила је 217,11 милиона КМ. У истом периоду 2014. године реализовано је 26 емисија вриједних 332,61 милион КМ.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да структура емитованих хартија од вриједности није задовољавајућа, јер предузећа не користе предности прикупљања капитала кроз емисије хартија од вриједности.

- За разлику од развијених земаља ситуација у Српској је знатно другачија јер фирме посежу за емисијом дужничких хартија од вриједности тек када изгубе повјерење банкарског сектора. Очекујемо да ће ситуација бити значајно измијењена, јер се капацитети за задуживање смањују, а све више фирми не испуњава услове за кредитна задужења код банака - каже Божић.

Он додаје да фирме које намјеравају да се финансирају путем берзе морају више пажње посветити изградњи пословне репутације да би придобили повјерење потенцијалних инвеститора.

- Емитовање дужничких хартија од вриједности повећава кредибилитет фирме и осигурава одобравање кредита по повољнијим условима, а прикупљање капитала из неколико различитих извора осигурава смањење ризика од губитака у случајевима унутрашњих и спољних криза - каже Божић.

Директор брокерске куће "Адвантис брокер" Бањалука Бранко Кецман каже да је велики број предузећа промијенио организациону структуру и из акционарског прешао у друштво са ограниченом одговорношћу, што је довело и до смањења номиналне вриједности емитованих хартија од вриједности.

- Незнатан пад каматних стопа на кредите привреди смањио је и број емисија, јер већина власника фирми сматра да су задужења код банака једноставнија и јефтинија од емисије дужничких хартија од вриједности - сматра Кецман.

Прву иницијалну јавну понуду акција у БиХ путем Бањалучке берзе реализовало је предузеће "Фратело трејд" из Бањалуке 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана