Фирме спремне за пребијање дугова

Марина Чигоја
Фирме спремне за пребијање дугова

Бањалука - Пријава обавеза за спровођење прве обавезне мултилатералне компензације у РС почела је у понедјељак, а већ првог дана своје дугове је у систем унијело више од 100 предузећа.

Предузећа и субјекти из јавног сектора могу пријављивати обавезе до петка, када ће бити одржана прва мултилатерална компензација.

У Бањалучкој берзи истичу да ће већ 31. октобра учесницима доставити прелиминарни извјештај о резултатима спроведене компензације.

- Први дан регистровано је више од 2.000 предузећа за приступ јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, а нешто више од 100 их је унијело своје обавезе у систем - истакао је директор Бањалучке берзе Милан Божић.

Он је подсјетио да су на основу одлуке Владе РС о организовању прве мултилатералне компензације сва предузећа из Српске која имају неизмирене обавезе доспјеле за плаћање до 1. септембра ове године обавезна да их пријаве за спровођење мултилатералне компензације. Божић је истакао да је тешко процјењивати колики би износ дуговања могао да буде компензован, јер то искључиво зависи од квалитета потраживања која посједује неки учесник.

- У Словенији, гдје се мултилатералне компензације спроводе мјесечно, могуће је пребити око 15 одсто пријављених обавеза - казао је Божић и додао да је систем спреман за реализовање прве мултилатералне компензације, а да је највећи изазов била едукација учесника.

Поред компензације која ће бити спроведена 30. октобра, предвиђене су и двије додатне - 3. и 6. новембра.

Велика очекивања од спровођења ове компензације имају и привредници, који истичу да би на овај начин могао да буде пребијен значајан износ међусобних дуговања предузећа и смањена неликвидност, која представља највећи проблем привреде РС.

Неликвидност

Према подацима Привредне коморе РС, коефицијент ликвидности лани је износио 1,04 и снижен је за пет одсто у односу на 2013. годину.

- Ако узмемо у обзир да нормалан коефицијент за одржавање текуће ликвидности износи 1,5, видимо колико је у Српској висок степен неликвидности, односно немогућности измирења обавеза привреде - рекли су у Привредној комори РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана