Фирме пропадају због лоше приватизације

Тања Шикањић
Фирме пропадају због лоше приватизације

БAЊAЛУКA - У укупном привредном амбијенту РС стране инвестиције у поступку приватизације предузећа учествују са свега два до три процента, истакао је регионални представник Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ у Бањалуци Драго Вучић.

- За већу заступљеност оваквих инвестиција била је неопходна успјешнија приватизација. Поред неколико добрих примјера, као што је фабрика намјештаја "Стандард" Прњавор, коју је купила швајцарска фирма "Дакомет", има много оних које су купили странци, али које пропадају, као што је механичка прерада дрвета "Врбас – Србац" - рекао је Вучић.

Он је додао да директни страни инвеститори у БиХ увијек настоје да буду већински власници предузећа које купују, односно да имају више од 50 одсто управљачког пакета акција.

- За привлачење страних инвестиција неопходан је озбиљнији приступ који није могућ без постојања власти, а ми имамо ситуацију да на нивоу БиХ већ више од пола године немамо власт - истакао је Вучић.

Извршни директор Савјета страних инвеститора БиХ Бојана Шкробић-Омеровић је истакла да би БиХ, ако би се покренула индустрија, имала потенцијале да привуче око 1,5 милијарди КМ.

- То је неупоредиво више него сада јер је у прошлој години БиХ имала свега 350 милиона евра страних инвестиција, што је за 45 одсто мање него у 2009. години - истакла је она.

Она је додала да су најбољи примјери успјешне приватизације у РС компаније     "м:тел" и "Целекс", а у ФБиХ фирма "Какањ цемент", коју је преузела њемачка компанија "Хајделберг".

- Страни инвеститори у БиХ су најзаступљенији у области пољопривреде, банкарског сектора и у телекомуникацијама, а посматрајући земље из којих долазе, највише је инвеститора из Aустрије, затим из Словеније, Њемачке, Турске и Хрватске - истакла је Шкробић-Омеровић.

Далеки исток

Драго Вучић је истакао да би БиХ могла да искористи могућност привлачења инвеститора са Далеког истока с обзиром на то да је Европска унија низом нецаринских баријера значајно поскупила робе које долазе са тог подручја, првенствено из Кине.

- То је шанса за БиХ да уради комплетан план у смислу да се дио производње из далекоисточних земаља пресели у БиХ како би добили статус производа који би онда без додатних оптерећења ишли на европско тржиште - каже Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана