Фирме не дају новац за обуку радника

Тања Шикањић
Фирме не дају новац за обуку радника

БAЊAЛУКA - По улагању предузећа у обуку и развој запослених БиХ се налази на 137. мјесту од укупно 142 земље свијета, односно шеста је најлошије рангирана земља, показао је годишњи извјештај "Global Competitiveness Report" (GCP), који је објавио Свјетски економски форум.

Иако обука запослених представља значајну инвестицију која доприноси повећању продуктивности запослених и општем успјеху фирме, те се због тога у другим земљама уопште не доводи у питање оправданост улагања у људске ресурсе, фирме у БиХ за ове сврхе издвајају незнатне количине новца.

Према извјештају GCP-а, на прва три мјеста по висини улагања предузећа у обуку и развој запослених налазе се Швајцарска, Шведска и Данска, а прате их Сингапур, Норвешка, Јапан и Луксембург. Чак су и Aзербејџан, Вијетнам и Таџикистан далеко испред БиХ, а лошије су само Хаити, Сирија и афричке земље Бурунди, Мауританија и Буркина Фасо.

Члан удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић је истакао да свега око пет одсто приватних предузећа у БиХ улаже новац у обуку својих радника, док остали уопште нису препознали значај усавршавања запослених за пословање.

Он је истакао да је чак и у Нигерији један од три стратешка приоритета у сљедећих десет година обука једне генерације менаџера.

- Једино међународне фирме које послују на подручју БиХ раде у складу са политиком пословања у земљи из које су дошле те улажу у обуку својих запослених - рекао је Тодоровић.

У ТЦ "Меркатор" су истакли да велику пажњу посвећују оспособљавању и образовању нових сарадника кроз стручно усавршавање кадрова путем интерних обука и образовања.

Портпарол "Меркатора" Татјана Раковић је додала да се посебна пажња посвећује образовању руководећих и стручних сарадника на локалном и регионалном нивоу.

Власник компаније "Еурохем" Ненад Опачић је истакао да се у тој фирми највећа пажња посвећује едукацији менаџмента.

- Ми финансијски помажемо обуку менаџмента јер сматрамо да је то веома важно за напредак фирме, међутим, једини проблем је ускладити едукацију са текућим пословима јер је и за једно и за друго потребно вријеме - истакао је Опачић.

Јавна предузећа

Тодоровић је истакао да и домаћа јавна предузећа веома мало улажу у едукацију свог кадра.

- Највећи проценат предузећа у БиХ не препознаје потребу за едуковањем радника или сматрају да је то превелик трошак, док други, који су препознали значај усавршавања запослених, нису у могућности да то финансирају - нагласио је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана