Фирме крећу ка новим пословима у Њемачкој

Марина Чигоја
Фирме крећу ка новим пословима у Њемачкој

Бањалука - Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ у сарадњи са привредним коморама РС и ФБиХ расписала је конкурс за додјелу деташмана за извођење радова у Њемачкој у деташманској 2015/16. години.

Предузећима ће бити додијељено 1.917 дозвола, а из тог контингента РС ће добити 529, ФБиХ 976, док је 412 дозвола предвиђено за расподјелу у СТК.

- Двије трећине дозвола у надлежности СТК биће распоређено предузећима из ФБиХ, а трећина фирмама из РС са већинским власништвом капитала правних и физичких лица из Словеније. У недостатку таквих предузећа добиће их и остала предузећа из БиХ - наведено је у конкурсу.

Када су у питању врсте послова, највише дозвола биће распоређено фирмама из области грађевинарства - 760. Предузећа из области изолатерства добиће 440, а за остале дјелатности, међу којима су монтажерство, рударство и друге, резервисано је 717 дозвола.

- На конкурс могу да се пријаве предузећа која су регистрована за извођење грађевинских радова у иностранству. На конкурс су обавезна да се пријаве предузећа која већ користе деташмане у Њемачкој или имају одраније договорене уговоре за реализацију у 2015/16. години и наредним деташманским годинама - наводи се у конкурсу.

У предузећима која су и ранијих година радила у Њемачкој кажу да им је то у великој мјери помогло да преживе протекле кризне године.

Један од акционара предузећа "Лука" из Бањалуке, које се бави електроинсталацијама, Горан Бранковић каже да већ 25 година имају представништво у Њемачкој и да су радили за познате њемачке фирме.

- Радимо у оквиру деташмана и међудржавног уговора и то је за нашу фирму врло значајно. Имамо око 130 радника запослених по законима БиХ и 40 по њемачком закону. Захваљујући деташманима око 100 радника из БиХ долази у Њемачку већ двадесетак година. Имамо добре референце и радимо за велике њемачке фирме. Радили смо и за "Мерцедес" и за неке банке - казао је Бранковић.

Конкурс је објављен 12. августа, а пријаве се могу поднијети у року од 15 дана од дана објављивања.

 

Критеријуми за додјелу деташмана

- Приход у БиХ и Њемачкој у 2014. години

- Пословни резултат у БиХ и Њемачкој у 2014. години

- Број запослених у БиХ у 2014. и првом полугодишту 2015. године

- Кадровска и техничка оспособљеност

- Референце у БиХ и Њемачкој

- Искоришћеност деташмана у Њемачкој у претходној деташманској години

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана