Фирме избјегле казне за бијег од пребијања дуга

Жељка Кокот
Фирме избјегле казне за бијег од пребијања дуга

Бањалука - Пореска управа РС није санкционисала фирме које се нису пријавиле у систем обавезне мултилатералне компензације иако су по закону биле обавезне да то учине, за шта је предвиђена новчана казна у распону од 100 до 10.000 КМ.

У РС су до сада спроведене двије мултилатералне компензације у којима је пребијено неколико стотина милиона дуга. Планирано је да на Бањалучкој берзи од 20. октобра до 3. новембра буде одржана и трећа мултилатерална компензација на којој ће јавни и приватни сектор покушати да очисте што већи износ дуга. Иако су досадашње мултилатералне компензације и цесије добиле епитет успјешних, привредници сматрају да би износ пребијеног дуга био знатно већи да су сви субјекти пријавили своје доспјеле обавезе као што је предвиђено законом.

У Пореској управи РС кажу да до сада нису исписали ниједну казну несавјесним субјектима који се нису регистровали у систем мултилатералне компензације на Бањалучкој берзи.

- Нисмо предузимали мјере санкционисања обвезника који нису пријавили своје пореске обавезе, јер су одржане мултилатералне компензације оцијењене успјешним. Испоставило се да је ово добар начин за смањење обавеза привреде и ова чињеница треба да мотивише фирме да пријаве све обавезе, јер им непријављивање доноси највећу штету - кажу у Пореској управи РС.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је за постизање пуног ефекта мултилатералне компензације неопходно да сви субјекти пријаве дуг.

- До сада је постојао одређени степен неповјерења, бојазни и неинформисаности због којих поједини правни субјекти нису пријавили дугове и то је толерисано. Међутим, можемо очекивати да ће надлежне институције од наредне мултилатералне компензације почети да санкционишу оне који се не буду придржавали закона како би био остварен потпуни ефекат пребијања дугова - каже Благојевић.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације, које су реализоване од 26. октобра до 10. новембра прошле године, пребијено је 164,26 милиона КМ дуга, а чак три четвртине тог износа се односило на јавни сектор. У другој редовној мултилатералној компензацији одржаној 18. маја и додатној обављеној пет дана касније пребијено је 114,07 милиона КМ дуга.

Главни учинак

Главна предност за учеснике мултилатералне компензације је да истовремено измирују обавезе и наплаћују потраживања.

На тај начин доприносе смањењу неликвидности привреде и стварању повољнијег економског амбијента у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана