Фирме из ФБиХ региструју се у РС

Марина Чигоја
Фирме из ФБиХ региструју се у РС

БAЊA ЛУКA - Да је економска ситуација у Републици Српској повољнија него у ФБиХ говори податак да је лани до половине септембра у Српској регистровано 1.049 предузећа из Федерације БиХ и дистрикта Брчко.

У републичком Министарству финансија истичу да је само у 2007. години, када је РС почела са примјеном нових реформских закона,  између осталог,  Закона о порезу на доходак и Закона о порезу на добит, око 400 привредних субјеката са територије ФБиХ регистровало своје пословање у РС.

У Српској се од  1. јануара ове године обрачун и уплате пореза и доприноса врши по бруто принципу. Усвојена збирна стопа доприноса на бруто плату од 30,6 одсто представља најнижу стопу у односу на окружење.

- Преласком на бруто принцип обрачуна доприноса, привредни амбијент у РС је постао упоредив са стопама доприноса других земаља - истакла је портпарол Министарства Маја Стојнић.

Јединствена стопа пореза на доходак у РС износи осам одсто, док је неопорезиви дио дохотка на мјесечном нивоу 300 марака. Стопа пореза на доходак у ФБиХ је десет одсто.

Стојнићева је додала да је усвајањем низа нових реформских закона са ниским пореским стопама у Српској, као и провођењем поступка "Гиљотина прописа" створен повољнији амбијент за пословне и привредне активности у поређењу са Федерацијом БиХ.

И у Удружењу послодаваца БиХ истичу да је економска ситуација у РС, али и у Брчком много повољнија него у ФБиХ. Они истичу да власти Српске воде паметну економску политику и смањењем стопа доприноса пуне буyет.

- У ФБиХ не схватају да ће се број оних који ће пријављивати раднике и редовно уплаћивати доприносе повећати ако смање стопе - истичу у Удружењу.

Директор Економског института РС Душко Јакшић сматра да Српска повољним стопама доприноса жели да привуче веће инвеститоре на ово подручје и да је то позитивно.

- Мислим да је оваква политика РС исправна, јер није угрозила буyетске кориснике, а увелико је олакшала пословање - истакао је Јакшић.

У Удружењу економиста "СЊОТ" истичу да је нижа стопа доприноса допринијела томе да се један дио предузећа из ФБиХ пријави у РС, али, како кажу, постоји још низ других ефеката који треба код нас да се унаприједе како би ситуација била још повољнија.

Статистика

Збирна стопа доприноса на бруто плату у РС износи 30,6 одсто. У Србији је она 35,8 одсто, у Хрватској 37,2 одсто, у ФБиХ 41,5, док је у Црној Гори 30 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана