Фирме и грађани све теже враћају кредите

Жељка Кокот
Фирме и грађани све теже враћају кредите

Бањалука - Износ неквалитетних кредита са којима се боре банке у Српској достигао је прошле године 747,1 милион КМ и већи је за 67,6 милиона или чак десет одсто у односу на крај 2014. године, показују прелиминарни подаци Агенције за банкарство РС.

Лоши кредити, који се класификују у категорије ризика "Ц", "Д" и "Е", лани су учествовали са 15,41 одсто у укупним кредитима банкарског сектора РС. Њихов удио порастао је са 14,35 одсто евидентираних на крају 2014. године.

Према подацима Агенције за банкарство РС, раст обима неквалитетних кредита забиљежен је и у сектору правних и физичких лица. Неквалитетни кредити правних лица износили су на крају прошле године 510,4 милиона и на годишњем нивоу је њихов износ порастао за 12 одсто. Ненаплативи зајмови физичких лица истовремено су износили 236,7 милиона КМ и имали су раст за шест одсто.

Кредити са чијим враћањем касне правна лица имали су на крају 2015. удио од 18,07 одсто у укупним зајмовима тог сектора, што је за 1,88 процентних поена више у односу на крај 2014. године. Код физичких лица на лоше зајмове отпада 11,71 одсто укупних кредита, што чини раст од 0,06 процената.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да становништво уредније враћа кредите од привреде, а да је проблем што банке преспоро чисте портфолио лоших кредита.

- Активности на тржишту некретнина су прилично скромне и неопходно је што брже рјешавати проблеме ненаплативих кредита кроз њихову продају - каже Мишић и додаје да се банке и регулатори тржишта морају активирати како би ризици у односима између банке и клијента били смањени.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић сматра да је раст лоших кредита у секторима привреде и становништва ланчано повезан.

- Привреда ради у мањем обиму, ликвидност предузећа је смањена и многи привредни субјекти имају проблеме да у року сервисирају доспјеле кредитне обавезе, али и да исплаћују радницима плате, што и њих ставља у незавидан положај јер не могу враћати своја задужења - каже Дудуковић.

Константан раст неквалитетних кредита у посљедњих неколико година, осим што осликава финансијске проблеме у којима се налази све већи број фирми и становника, утиче у великој мјери и на пословни резултат банака. Девет банака са сједиштем у РС завршиле су прошлу годину са нето губитком од 79,1 милион КМ.

- У рати кредита коју банке наплаћују је садржана и камата која за банку представља приход. Смањена наплативост кредита директно утиче на приходе банке по основу камата, а осим тога банке морају да резервишу новац за ненаплативе кредите - објашњава Дудуковић и додаје да се без опоравка привреде не може очекивати ни смањење великог процента лоших кредита, а тиме ни побољшање пословања банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана