Фирме чекају инвеститоре

Данијела Бајић
Фирме чекају инвеститоре

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске планира да ове године прода државни капитал у десет предузећа, а у фирмама чије ће акције бити понуђене на продају очекују да ће се појавити инвеститор који ће ојачати производњу.

  На листи за приватизацију у овој години, коју је објавио ИРБ РС, налазе се три акционарска друштва са стопроцентним државним капиталом чија продаја у претходних неколико покушаја није успјела.

Ријеч је о предузећима “Нови мермер” Шековићи, “Нови аутодијелови” Рудо и “Нова творница пречистача” Рогатица. У плану приватизације, између осталих, налазе се и Рудник жељезне руде “Љубија”, “Млинпек” из Прњавора и “Будућност” из Шамца.

Директорица “Нове творнице пречистача” Јадранка Човић истакла је за “Глас Српске” да је ову фирму 2009. године купила Влада РС, захваљујући којој и даље опстају.

- Годинама се боримо са недостатком посла на тржишту. Радили смо за водећа предузећа као што су “Фамос”, “14. октобар”, “ИМР”, “ИМТ”, “ФАП”, али је већина тих фирми пропала, па смо и ми изгубили купце. Тренутно немамо посла и због кинеских и турских филтера, који на наше тржиште долазе по веома ниским цијенама - казала је Човићева.

Додала је да је проблем то што немају новца да улажу у нове производне линије и прате савремене токове производње. 

- Надамо се да ће се ове године појавити купац, јер ситуација је тренутно јако тешка. Спали смо на 14 радника и ако се не појави неки инвеститор, сумњам да ћемо и ми овдје остати - рекла је Човићева, додајући да је фабрика велика, трошкови огромни, док објекти плако пропадају.

Директор у Фабрици намјештаја “Будућност” из Шамца Маријан Мишић, који у овом предузећу има већински пакет, каже да је висока цијена једини разлог што никад није купио остатак акција.

- Један од наших горућих проблема, који је у неку руку доводи у питање даљи опстанак овог предузећа, јесте недостатак радне снаге на подручју Шамца. Остали су радници који имају од 50 до 65 година. Кад они оду у пензију неће имати ко да ради, док посла има - казао је Мишић.

Према његовим ријечима, у овој фабрици ради око 100 радника, али број запослених из дана у дан опада.

- Камо среће да се неко јави, али просто не вјерујем у то, јер пословна клима у овом дијелу Српске није нимало повољна - рекао је Мишић.

Економиста Предраг Дудуковић истакао је да приликом продаје државног капитала треба настојати да он оде у руке инвеститору који озбиљно планира да подигне на ноге та предузећа, која нису у добром стању.

- Има позитивних примјера инвеститора који су из добре намјере купили неко предузеће и сад остварују добит. Међутим, има и шпекуланата који купују та предузећа и баве се ко зна каквим радњама. Та предузећа оду у пропаст и на крају само остану дугови за порезе и доприносе, тако да ефекат који је требало да буде постигнут изостане - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана