Фирмама из РС нови послови у Њемачкој

Маријана Миљић
Фирмама из РС нови послови у Њемачкој

Бањалука - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ расписало је конкурс за додјелу деташмана за извођење радова у Њемачкој у деташманској 2012/2013. години, а фирмама у Српској биће додијељено 666 дозвола.

Фирмама у БиХ биће додијељено укупно 2.000 дозвола, од чега се на Српску односи 666, а на ФБиХ 1.334. Конкурс за пријаву предузећа отворен је до 26. августа.

Предузећа из области грађевинарства у Српској добиће 208 дозвола, док ће фирмама које се баве изолатерским радовима бити додијељено 124 дозволе, а за предузетнике који се баве осталим дјелатностима намијењено је 197 дозвола за обављање посла у Њемачкој.

Секретар Комисије за расподјелу деташмана у Привредној комори РС Станко Иваштанин рекао је да у Српској сваке године око 30 предузећа добије шансу за рад у Њемачкој.

- Обично овај број предузећа добије по више дозвола, а има и оних који добију и до 50 дозвола за рад у Њемачкој. За предузећа у Српској ово је велика шанса јер на нашем  тржишту већ дуго влада стагнација и несташица посла. Велики број фирми из РС снашао се већ на тржишту Њемачке, тако да ће се вјероватно и ове године пријавити за додјелу деташмана, а очекујемо свакако и нове фирме, које ће се борити да се пробију на ино-тржиште - рекао Иваштанин.

У бањалучком предузећу "СГ Инзињеринг", које се бави грађевинским радовима, казали су да се већ неколико година пријављују за додјелу деташмана, те да ће и ове године конкурисати. 

- Грађевинска предузећа у РС немају довољно посла, због чега им је излазак на тржиште Њемачке шанса за "преживљавање" и добру зараду - казали су у овом предузећу.

Власник грађевинске фирме "Гипсер" из Добоја Драган Чанић рекао је да се већ 14 година пријављује се за додјелу деташмана за рад у Њемачкој.

- Посла на тржишту Њемачке има довољно, због чега би већи број фирми из Српске требало да се пријављује за рад на том тржишту. Поред тога, наши радници у Њемачкој имају већу плату од запослених у грађевинарству у РС - рекао је Чанић и додао да на пословима у Њемачкој има ангажовано 35 радника.

Право учешћа на јавном позиву за додјелу деташмана имају предузећа из грађевинске, изолатерске и других дјелатности  који су регистровани за извођење радова у иностранству.

Критеријуми

Приликом расподјеле деташмана, Комисија за деташмане узеће у обзир остварени приход у БиХ и Њемачкој у 2011. години, као и број запослених у БиХ у сталном радном односу лани и првом полугодишту 2012. године.

Комисија ће у обзир узимати и искориштеност деташмана у Њемачкој у претходној деташманској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана