Фипа ће убрзано радити на пројектима Градске управе Бијељина

Срна
Фипа ће убрзано радити на пројектима Градске управе Бијељина

БИЈЕЉИНА- Директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/ Милица Марковић најавила је данас да ће убрзано радити на реализацији пројеката које је кандидовала Градска управа Бијељина, а међу којима су као кључни издвојени Бања Дворови, систем геотермалних вода и јавна гаража.

Марковићева је након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем рекла новинарима да ће Фипа настојати да споји стране инвеститоре са градоначелником и Градском управом Бијељина.

Она је навела да се агенцији свакодневно обраћају инвеститори са разним упитима и траже информацију о пројектима и ресурсима за које су заинтересовани.

"У претходном периоду су град и начелник Мићић били врло марљиви, радили су на томе да кандидују одређене пројекте и тражили подршку, али, нажалост, те подршке од Агенције није било, у смислу да се нађу страни инвеститори и да се споје са градским властима", рекла је Марковићева.

Она је истакла да су неки од пројеката веома оперативни и да постоји жеља да буду ажурирани, на чему ће Фипа радити.

Марковићева каже да су на данашњем састанку закључили да би било веома важно да дође до реализације пројекта Бање Дворови, те геотермалног система у граду.

"Градоначелник ме обавијестио да је и пројекат јавних гаража у фази реализације. То би могао наћи инвеститор који би направио конекцију са градом Бијељина у смислу јавно-приватног партнерства", рекла је Марковићева.

Она је навела да посао Фипе није да нађе новац и да прикупља средства за финансирање одређеног пројекта, него да оствари конекцију између предлагача пројекта и потенцијалног инвеститора.

Марковићева каже да је као директор Агенције сагледала ситуацију и уочила да је већи дио пројеката, који су до данас реализовани, из Федерације БиХ, а мањи из Републике Српске.

"У наредном периоду настојаћу да се направи равнотежа тог омјера и да нико никога престиже, јер Агенцију финансирају и порески обвезници из Републике Српске", нагласила је Марковићева.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је ово прва посјета Бијељини од када је Марковићева постала директор Фипе, те јој је у име Градске управе захвалио на посјети.

"Има низ пројеката који се кандидују и које желимо да кандидујемо, а гдје нам Агенција може помоћи и презентовати их, да нас споји са људима који хоће да инвестирају у Републику Српску и наш град", рекао је Мићић након састанка.

Он је оцијенио да је Бања Дворови добар пројекат који је неопходно завршити и добити затворени базен, те истакао да је геотермална вода велики потенцијал Бијељине.

"Јавне гараже су нам неопходне и планиране регулационим планом града", рекао је Мићић и додао да је данас са Марковићевом разговарано и о низу других пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана