Финансијско тржиште и даље нестабилно

Глас Српске
Финансијско тржиште и даље нестабилно

ЊУЈОРК, ЛОНДОН, ПAРИЗ - Глобална криза и даље отежава пословање банака и других финансијских институција и погоршава стање на тржишту капитала.

Стање на америчком финансијском тржишту још је нестабилно због неизвјесности која прати план администрације америчког предсједника Yорyа Буша. План америчке владе, којим се предвиђа издвајање лоших кредита из банака на што би држава потрошила око 700 милијарди долара не пролази у Конгресу баш "глатко". Та би државна помоћ вјероватно стабилизовала финансијски систем, али то је само један од проблема привреде, која је пред рецесијом, па је питање треба ли влада потрошити толико новца на спасавање банака које због сопствених потеза биљеже големе губитке.

Цијене акција на њујоршкој берзи јуче су знатно пале, док су инвеститори продавали долар и улагали у злато и нафту.
Европске берзе и даље слиједе Вол Стрит, па су јуче водећи индекси пали, а дионице банака су под највећим притиском. И на азијским су берзама цијене дионица такође пале.

- Француске банке су ове године изгубиле у глобалној финансијској кризи око 20 милијарди евра, али су и даље много "здравије" од банака у СAД - оцијенила је француски министар финансија Кристин Лагард.

Само у претходној недјељи француске банке су изгубиле милијарду и по евра након банкротства холдинга "Лиман брадерс".

- Све банке у свијету су нужно погођене - истакла је Лагард. Банке широм свијета отписале су милијарде евра губитака проистеклих из хипотекарног дуга, док је америчка влада у посљедње двије седмице преузела двије највеће хипотекарне компаније и највећу осигуравајућу кућу.

Aмеричка Управа за федералне резерве (ФЕД) олакшала је инвестиционим фондовима и другим инвеститорима преузимање мањинских удјела у банкама. Тај потез треба да обезбиједи "инфузију" свјежег капитала кеша "гладним" банкама и помогне им да се изборе са проблемима.

Њемачка влада не намјерава да помогне банкама погођеним финансијском кризом, а водећи представници њемачке владе истакли су да нема потребе за тим јер криза у Њемачкој нема ни
издалека такве размјере као у СAД.

Према оцјени њемачке владе, узрок кризе је у америчком хипотекарном тржишту, због чега су потези владе СAД исправни.

Група седам индустријски најразвијенијих земаља свијета у понедјељак је саопштила да су похвалиле ванредне мјере које су донијеле СAД како би ублажиле финансијску кризу. Министри финансија Г7 у заједничком саопштењу навели су да су спремни појединачно или заједно предузети све нужне мјере како би осигурали стабилност финансијског тржишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана