Финансијски систем снажнији него раније

Глас Српске
Финансијски систем снажнији него раније

СAРAЈЕВО - Финансијски систем БиХ данас је снажнији него што је био прије двије-три године, прије свега јер је показао отпорност у сложеном окружењу у вријеме економске кризе, казао је јуче у Сарајеву високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Он је на конференцији "Друштвеноодговорно финансирање у БиХ" коју је организовала Централна банка БиХ у сарадњи са Развојном банком Њемачке (KFV) и Европским фондом за југоисточну Европу рекао да је без обзира на глобалну економску кризу, одржано повјерење у банкарски систем БиХ, захваљујући кључној улози Централне банке.

- Сада је право вријеме да се преброди криза, а политички лидери у БиХ могу да уче о одговорном понашању какво влада у овој финансијској институцији - истакао је Инцко и додао да је потребно да се успостави банкарска супервизија, те да се наставе реформе у БиХ које ће обезбиједити отварање нових радних мјеста, подстицај цијелом банкарском сектору, као и смањење каматних стопа у банкама.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић рекао је да друштвено одговорно финансирање претпоставља и изградњу инфраструктуре која ће ојачати економску ефикасност.

- Свјесни смо да су монетарна и финансијска стабилност битан предуслов за успјешно вођење економске политике. Само у таквим условима може се побољшати укупан рејтинг земље и олакшати спровођење планова државе у реализацији значајних развојних пројеката - рекао је Вранкић.

Гувернер Централне банке у БиХ Кемал Козарић је казао да је глобална финансијска криза показала да многи учесници у финансијском сектору у БиХ нису исказали довољно одговорности.

- Финансијски сектор јесте остао стабилан, али је пун изазова.  Предузећа и цјелокупно становништво тренутно имају много бољи приступ финансијским услугама него раније, што је позитивно - нагласио је Козарић.

Дуг БиХ

Драган Вранкић је подсјетио да финансијски дуг БиХ износи нешто више од четири милијарде марака, од чега пола отпада на дуг до 1992. године, те да је он консолидован, док се нови дуг уредно враћа. Вранкић је додао да дугу у реалној економији није велики као у другим земљама. Он је поновио да БиХ није презадужена земља и нагласио потребу стварања позитивног амбијента, прилива инвестиција и смањења превелике јавне потрошње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана