Филип Морис потрошио милион и по евра на лобирање

Aгенције
Филип Морис потрошио милион и по евра на лобирање

Брисел - Амерички дувански произвођач "Филип Морис интернешнел" потрошио је милион и по евра на ручкове и вечере у оквиру напора да приволи посланике Европског парламента да ублаже закон ЕУ о дуванским производима, о којем се гласа на наредној пленарној сједници у Стразбуру.

У износ, који је у јавност изнио званичник странке "Зелених" и њемачки посланик у Европском парламенту Ребека Хармс, укључени су трошкови састанака одржаних прошле године са око трећином чланова европског законодавног тијела.

Из америчке компаније нису жељели да коментаришу наведени износ, али је на интернет страници наведено да су оптужбе о снажном лобирању нетачне.

Гласање о директиви, које је требало да буде одржано почетком септембра, одгођено је, наводно, због снажног лобирања компаније у оквиру напора да се дискусија одржи када на челу ЕУ буде Грчка, која је "наклоњенија" дуванским производима.

Хармсова је, уз колегу из шведске странке "Зелених" и посланика у Европском парламенту Карлом Шлитером, рекла новинарима у Бриселу да су амандмани, које су изнијели чланови, углавном, странака десног центра, конзервативци и поједини либерали у складу са "пет прижељкиваних измјена" америчке компаније.

На листи "жеља" америчке компаније је уклањање забране на ментол цигарете, упозорења на штетност дувана само на дну паковања, смањење забране наредне генерације производа попут електричних цигарета и смањење обима упозорења.

Компанија, такође, прижељкује и уклањање такозваних "делегираних акта" чиме би посланици Европског парламента били спријечени да лако допуњују директиву након што постане правоснажна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана