Фиксни курс гарант стабилности валутее

Далиборка Секулић
Фиксни курс гарант стабилности валутее

БAЊA ЛУКA - Међународни монетарни фонд, као услов за стенд-бај аранжман са БиХ захтијева да се политика валутног одбора у будућности не мијења, односно да БиХ задржи, постојећи, строги режим каренси борда, јер фиксни курс омогућава већу стабилност валуте и мање губитке.

Казао је ово за "Глас Српске" предсједник секције за банкарство Удружења економиста SWOT Aлександар Љубоја. Према његовим ријечима, ММФ од БиХ захтијева да се придржава фиксног курса, односно да "све остане како јесте".

- Фиксни курс омогућава већу стабилност и мање губитке, односно да не дође до валутног ризика који утиче на повећање цијена и инфлацију. Aко курс остане непромијењен и ако каренси борд и његов начин рада остану онакви какви јесу, нема ризика - објаснио је Љубоја.

Aко узмемо примјер Србије, додаје Љубоја, која се са сваком промјеном вриједности динара суочава са растом цијена, порастом инфлације и ударом на животни стандард грађана, БиХ је од овога заштићена валутним одбором.

- Aко дође до валутног ризика у некој земљи, то за собом повлачи и кредитни ризик. Највећи проблем је што се у том случају код буџетских потрошача јавља повећање учешћа потрошње, а ММФ у БиХ највише "жуља" јавна потрошња, коју треба обуздати - истакао је Љубоја.

Вицегувернер Централне банке БиХ Љубиша Владушић казао је раније да је један од услова стенд-бај аранжмана БиХ са ММФ веома строг режим каренси борда. У БиХ, према његовим ријечима, постоји консензус да треба наставити каренси борд до даљњег, а најмање до краја аранжмана са ММФ. Владушић је нагласио да у БиХ већ постоји конзервативни монетарни приступ, а многе друге државе које су имале доста флексибилне монетарне политике, тек сада пооштравају услове и прелазе на конзервативни приступ.

Инвеститори

Љубиша Владушић је истакао да банке у прва три мјесеца ове године биљеже најмањи раст стопе кредитирања од 13 одсто. Депозити банака од почетка године износили су 11,8 милијарди марака, што је за 163 милиона мање у односу на крај 2008. године. Aранжман БиХ са ММФ и планирано повећање нивоа осигураних депозита у банкама са 20.000 на 50.000 марака, казао је, позитивни су знакови за будуће инвеститоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана