Фијат затвара фабрику на Сицилији

Глас Српске
Фијат затвара фабрику на Сицилији

ДЕТРОИТ - Извршни директор "Фијата" Серђо Маркијоне, који управља и америчким "Крајслером", рекао је у Детроиту да је одлука о затварању фабрике на Сицилији, која запошљава 1.400 радника, дефинитивна и неповратна, пренио је Танјуг.

Маркијоне је казао да "Фијат" губи новац на сваком аутомобилу израђеном у фабрици "Термини Имерезе" у Сицилији јер су трошкови погона изузетно високи због недостатка инфраструктуре у том региону.

Он је истакао да "Фијат", у преговорима са владом и синдикатима, настоји да пронађе друго рјешење за спорни погон у коме би производња аутомобила требало да се оконча крајем 2011. године.

- Глобална аутоиндсутрија, посебно у Европи, мора да смањује капацитете фабрика како би уопште могла да преживи. Свјетски произвођачи могу да израде 94 милиона аутомобила и камиона, а то је 30 милиона више него што могу да продају - објаснио је Маркијоне, и додао да је "Фијат" највећа индустријска организација у Италији, али да не сноси одговорност за управљање земљом.

Он је процијенио да ће степен коришћења капацитета у европској аутоиндустрији пасти на 65 одсто у 2010. години са 75 процената прошле године, у очекивању да ће доћи до даљег пада продаје.

Хиљаде "Фијатових" радника протестовало је у сриједу на југу Италије због одлуке управе компаније да затвори капије фабрике на "Сицилији.

Маркијоне је први пут говорио о нужности затварања сицилијанског погона у јуну, упозоравајући да је то једини начин да се смање трошкови групације, али је наишао на жесток отпор запослених.

Сарадња

Према оцјени Серђа Маркијонеа, партнерство "Фијата" и "Крајслера" има перспективу, пошто је ријеч о удруживању "заснованом на обостраном интересу", а могу се очекивати даља укрупњавања произвођача возила. Он сматра да ће за 20 година можда постојати само нешто више од шест глобалних аутокомпанија, подијељених између Сјеверне Aмерике, Европе и Aзије, упозоравајући да европске владе, посебно Њемачка, гријеше када интервенишу у аутоиндустрији у покушају да смање незапосленост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана