Фијат удружује три робне марке

Глас Српске
Фијат удружује три робне марке

МИЛAНО - Италијански аутомобилски гигант "Фијат" намјерава да удружи три његове робне марке за израду луксузних спортских аутомобила, "алфа ромео", "масерати" и "абарт" у нову групу, на чијем ће се челу налазити Харалд Вестер, садашњи извршни директор "Масератија" и "Aбарта", јавио је интернет портал "Aутоњуз", пренио је Танјуг.

Задатак Вестера биће да процијени потенцијалну синергију између "Масератија" и "Aлфа Ромеа" који послује са губицима, док управа компаније настоји да утврди узроке лошег пословања и да предложи стратегију изласка из кризе.

"Масерати", који се налази у власништву "Фијата" од 1993. године, продаје ексклузивне луксузне спортске аутомобиле чија се цијена креће од 114.000 до 135.000 евра.

Извор близак фабрици тврди да "Фијат" разматра више опција за "Aлфу", чији се губитак у посљедњој деценији годишње повећава између 200 и 400 милиона евра.

Извршни директор "Фијата" Серђо Маркијоне почетком овог мјесеца изразио је сумњу у могућност опоравка "Aлфа Ромеа", некада најпознатијег произвођача спортских аутомобила.       

Маркијоне је казао да ће 2010. година бити пресудна за "Aлфу", која покушава да поправи имиy компаније која је годинама критикована због лошег снабдијевања купаца резервним дијеловима и недовољног броја сервиса.

Инвестиције

"Aутоњуз" наводи да се "Aлфи" припремају двије могућности, а једна од њих је и замрзавање инвестиција у ту робну марку, и обуставом производње старијих модела. Остали модели "Aлфа" линије, као што су "алфа 159", "брера купе", "спајдер" и "ГТ купе" остаће и даље на монтажним тракама, али у краћем периоду, пише "Aутоњуз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана