Фијат у Заставу улаже 700 милиона евра

Глас Српске
Фијат у Заставу улаже 700 милиона евра

БЕОГРAД - Представници Владе Србије и италијанске "Фијат групе" потписали су јуче у Београду уговор о заједничком улагању у крагујевачку фабрику "Застава", објавио је Б92.

Укупна вриједност уговора је око 950 милиона евра и он ће омогућити отварање нових 4.750 радних мјеста. У Палати "Србија" уговор су потписали потпредсједник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и предсједник "Фијат групе" Серђо Маркионе.

Уговором је прецизирано да у новој заједничкој компанији "Фијат" има 67 одсто власништва, а Влада Србије 33 одсто, као и да та компанија преузима имовину фабрике "Застава" у Крагујевцу, при чему ће почетна инвестиција "Фијата" износити око 700 милиона евра, а српске Владе више од 200 милиона евра.

Потписан је и Меморандум о разумијевању "Ивека" и "Мањети Марелија" и Владе Србије у области производње аутобуса, специјалних возила и аутомобилских компоненти.
Тим документом предвиђа се формирање још двије нове заједничке компаније, које би 70 одсто биле у власништву италијанских партнера, а 30 одсто у власништву Србије. Почетна инвестиција тих компанија износиће око 240 милиона евра.

Потписивању уговора присуствовали су, у име владе Италије министар спољних послова Франко Фратини, а у име Србије предсједник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић.

Цветковић је оцијенио да ће овај уговор имати неколико позитивних ефеката, а први од њих је привлачење других великих инвестиција у Србију. Додао је да се очекује извоз од милијарду евра.

У Влади Србије оцијенили су да се ради о највећем уговору који Србија потписује у области индустријског развоја јер ће укупна инвестиција "Фијата", "Ивека" и "Мањети Марелија", три компаније које за сада учествују у овом пројекту, бити већа од милијарду евра, а биће отворено 5.000 нових радних мјеста.

Потпредсједник Владе Божидар Ђелић рекао је за Б92 да је уговор са "Фијатом" одличан посао за Крагујевац и Србију.

- Ради се о производњи 300.000 аутомобила послије неколико година, са 200.000 у првом кораку - објаснио је Ђелић. Нагласио је да Србија може бити "наредна Словачка", земља која има највећи број произведених аутомобила по глави становника.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић, међутим, наводи да је тешко дати генералну оцјену овог посла јер и даље нису познати сви детаљи уговора.

Градско вијеће Крагујевца донијело је одлуку о ослобађању "Фијата" од свих локалних пореза и комуналних такси у наредних десет година, а Крагујевац је преузео и обавезу да италијанској компанији обезбиједи бесплатно грађевинско земљиште ако она буде ширила производне капацитете.
Потписивање уговора локални медији у Крагујевцу карактеришу као посао стољећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана