Фијат осваја тржиште Русије

Глас Српске
Фијат осваја тржиште Русије

У заједничкој компанији италијанског "Фијата" и руског произвођача аутомобила "Солерс" производиће се пола милиона четвороточкаша годишње, јавила је Радио-телевизија Србије.

Италијански "Фијат" потписао је значајан уговор о оснивању заједничког предузећа са руским произвођачем аутомобила.

Упркос томе што је Русима због економске кризе теже да продају нов аутомобил, стручњаци кажу да пројекат има све шансе да успије. Иза њега стаје држава са повољним кредитним аранжманом.

Држава је и дословце стала иза нове италијанско-руске аутомобилске компаније.

Премијер Владимир Путин посматрао је како први људи "Фијата" и "Солерса" у граду Набережњи Челни у Татарстану потписују уговор вриједан око двије и по милијарде евра и праве другог највећег играча на руском тржишту аутомобила.

План је да са фабричких трака годишње сиђе пола милиона најтраженијих "Фијатових" модела класе Ц и Д. Осим честитки за успјешан посао, Путин даје и опипљиву подршку - позајмљује новој компанији двије милијарде евра на петнаест година с малом каматом.

- Потрошиће се више од милијарду евра на опрему, од чега 600 милиона евра на опрему произведену у Италији. То је у условима кризе веома озбиљна подршка која ће дати озбиљне резултате у нашој сарадњи - рекао је руски премијер Владимир Путин.

Ово је прво веће страно улагање у Русији од почетка економске кризе. "Фијату" одговара руско тржиште, јер влада у Риму укида подстицајне мјере за продају аутомобила, а она у Москви нема намјеру да их се одрекне. Њој је оживљавање ауто-индустрије кључно за подстицање економског раста.

Стручњаци процјењују да ће ове године продаја нових аутомобила у Русији порасти за 15 одсто.  

Нова италијанско-руска ауто-компанија планира да бар десет одсто производње извози.

Модернизација

"Фијатов" новац стиже баш када је предсједник Дмитриј Медведев рекао да је руска економија заостала у многим областима и да је неопходно да се модернизује уз помоћ страних партнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана