Фијат нема ни цент профита из Италије

Глас Српске
Фијат нема ни цент профита из Италије

РИМ - Шеф италијанског "Фијата" Серђо Маркијоне рекао је да би за компанију било најбоље да измјести сву своју производњу из Италије, с обзиром на то да се ниједан цент профита не обезбјеђује у Италији.

- Без Италије "Фијат" би могао више.  Радници слабо раде, а постоји и мањак конкурентности - рекао је Маркијоне и додао да би за "Фијат" било боље да напусти Италију.

- Већ дуго италијански систем губи конкурентност и у посљедњих десет година није могао да задржи корак са другим земљама - сматра Маркијоне, који је истовремено и шеф америчког "Крајслера."

Овом изјавом Маркијоне је поново изазвао оштре реакције међу синдикатима, пренијеле су агенције.

Шеф највећег италијанског синдиката Гиљермо Епифани казао је да је Маркијоне веома скептичан поводом будућности "Фијата" у Италији и да је истина да шеф компаније жели да напусти земљу.

Представник синдиката металских радника Роко Паломбла затражио је да Маркијоне престане да понижава раднике.

Група "Фијат" има 188 фабрика у свијету у којима је запослено око 190.000 радника, од чега само у Италији 80.000, што је чини највећим послодавцем у земљи.

Маркијоне је већ раније изазвао љутњу међу италијанским синдикатима предлажући план повећања продуктивности, а у септембру је добио сагласност акционара да подијели "Фијат" на два дијела, на производњу аутомобила и групу која ће се бавити израдом камиона, пољопривредних и грађевинских машина.

Улагања

"Фијат" планира да уложи 20 милијарди евра до 2014. године како би се унаприједио рад фабрика и развој возила, ако се синдикати сложе да одустану од штрајкова и ако прихвате увођење још једне смјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана