“Фич” снизио кредитни рејтинг за шест словеначких банака

Агенције
“Фич” снизио кредитни рејтинг за шест словеначких банака

Љубљана - Бонитетна агенција “Фич” снизила је кредитни рејтинг за шест словеначких банака, с негативним дугорочним изгледима, преносе агенције.

Смањење рејтинга банкама образложено је потребом њихове докапитализације и тешкоћама у непосредном окружењу јер се процјењује да ће словеначки БДП ове године бити смањен за 1,1 одсто у односу на прошлу годину.

Рејтинг је са “БББ” на “БББ-” смањен Новој љубљанској банци (НЛБ), Новој кредитној банци Марибор (НКБМ), Абанци Випа, Горењској банци (ГБ), Банци Цеље (БЦ) и Пробанци.

Рејтинг није смањен Банци Копер у већинском власништву једне италијанске банкарске групе.

Смањивање бонитетне оцјене највећих словеначких банака услиједило је након што је “Фич”, као посљедњи од три највеће бонитетне агенције, смањио кредитни рејтинг Словеније за један степен, с “А” на “А-”, због тешкоћа које се очекују у докапитализацији водећих системских банака у већинском власништву државе.

Према очекивању агенције “Фич”, Словенија ће, због лоших кредитних пласмана НЛБ-а, НКБМ-а и банке Випа, у те банке морати ове и сљедеће године уложити додатних 2,8 милијарде евра, док опоравак словеначке приведе у сљедеће двије године може бити врло успорен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана