Федерација угрозила аранжман са ММФ-ом

Марина Чигоја
Федерација угрозила аранжман са ММФ-ом

Бањалука - Представнички дом Парламента ФБиХ одбио је јуче изјашњавање по хитној процедури о приједлогу закона о повољнијем пензионисању војника, чиме је угрожен наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Послије дискусије о процедури доношења закона премијер ФБиХ Нермин Никшић је повукао овај приједлог закона и позвао све заинтересоване на консултације. Нова сједница, на чијем дневном реду ће бити нови приједлог закона, биће заказана до 12. априла.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Атојан рекао је "Гласу Српске" да актуелни приједлог новог јединственог закона о повољнијем пензионисању у ФБиХ пружа чврст оквир који је праведнији и финансијски одрживији.

- Иако веома цијенимо потребу да овај приједлог закона буде предмет ширих консултација, истовремено сматрамо да су параметри приједлога закона такви да уопште не остављају простор за раст нивоа давања или повећање трошкова, како за буџет Владе тако и за Пензиони фонд. Усвајање овог закона омогућиће да Извршни одбор ММФ-а узме у разматрање други преглед у оквиру станд-бај аранжмана и одобри дозначавање сљедеће транше од 78 милиона КМ. Планиране дознаке средстава за остатак године износе скоро 240 милиона КМ, док је неких 60 милиона КМ подршке од Европске уније такође у вези са спровођењем станд-бај аранжмана - рекао је Атојан.

Никшић је казао да је сада на Влади обавеза да размишља како изаћи из проблема и о томе гдје се може уштедјети.

- Морамо сада правити ребаланс буџета у којем ћемо предвидјети минимум 300 милиона прихода мање. Разумијем оне којима се смањују пензије, али уз овакво стање какво је данас може се десити да уопште не добију двије-три пензије - казао је Никшић.
Министар финансија ФБиХ Анте Крајина је рекао да је сам аранжман са ММФ-ом на чекању и уколико ФБиХ испуни услове, он ће бити настављен.

- Ако нема станд-бај аранжмана, онда је сигурно да нема ни средстава од Европске комисије у износу од 58,7 милиона КМ - казао је Крајина и додао да је, уколико не буде станд-бај аранжмана, могуће и смањивање кредитног рејтинга ФБиХ.

Амбасада САД саопштила је да је разочарана неуспјехом Парламента ФБиХ да на сједници усвоји приједлог закона о повољнијем пензионисању војника.

- Грађани БиХ не могу себи приуштити луксуз да чекају док неке странке играју опасне игре са финансијама земље - наводи се у саопштењу.

Економски аналитичар Зоран Павловић је казао да је крајње неозбиљно и неодговорно понашање власти ФБиХ, које из неких личних интереса доводе у питање финансијску стабилност читаве земље.

- Ако би дошло до заустављања финансирања од стране ММФ-а, које је већ планирано у буџетима, то би значило да не би било могуће измирити обавезе ни по основу пензија, ни других примања која се односе на фондове. ФБиХ је ушла у један зачарани круг проблема из којег не видим да људи који су одговорни имају излаз - нагласио је Павловић.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран је рекао да су сви нивои власти у БиХ прихватили услове ММФ-а и да сви свој дио треба да испуне. Он је истакао да ће, уколико стенд-бај аранжман изостане и овако преоптерећена привреда поново доћи на удар.

- Већ сада у ФБиХ имамо у току измјене закона о порезу на добит, које су катастрофалне и које предвиђају укидање било каквих олакшица за извознике, инвеститоре, иако већ сада имамо скоро никакав прилив страних улагања и сви привредни показатељи су изузетно лоши. Заиста не знам ко се заноси мишљу да је уопште могуће исплаћивати било какве социјалне накнаде ако привреда и држава не функционишу - нагласио је Гавран.

Протести

Више стотина пензионера војних осигураника протестовало је јуче испред зграде Федералног парламента, гдје је требало да буде разматран закон о повољнијем пензионисању, пренијеле су агенције. Члан Организационог одбора протеста Вахид Каравелић рекао је да новца има да се задрже стечена права и да и они који нису стекну права, али да је новац сакривен.

Он је истакао да је ресорни министар Зукан Хелез, предлагач спорног закона, довео ситуацију до усијања да припадници борачке популације треба да крену једни против других.
Протестима је присуствовао и бивши командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана